'Maak Nederland koploper groene waterstof’

4 July 2019, 10:28 uur
Ondernemen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

‘Laten we het klimaatdebat niet concentreren op de postzegel die Nederland heet, maar inspelen op de enige echte wereldmarkt voor duurzame energie die gaat ontstaan, namelijk groene waterstof.’ 

Dat stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in de aanloop naar het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over klimaat dat morgen plaatsvindt. De Boer voelt zich gesterkt in zijn pleidooi door het onderzoeksrapport ‘The Dutch Hydrogen Economy in 2050’ dat hij vandaag in ontvangst nam. Het onderzoek werd uitgevoerd door de New Energy Coalition. Het concentreert zich op de effecten van de introductie van groene waterstof in het energiesysteem gebaseerd op drie groeiscenario’s. 

Kosten waterstof uiteindelijk dicht bij fossiel

Uit het onderzoek blijkt dat alleen al binnen Nederland goede mogelijkheden zijn om de waterstofsector tot ontwikkeling te brengen. De kosten van groene waterstof zullen in eerste instantie hoger zijn, zo blijkt uit het rapport. Maar doordat de kosten voor fossiele energie door heffingen en andere maatregelen stijgen, komt dit uiteindelijk dicht bij elkaar’, zo verwachten de opstellers. Het benutten van ons eigen aardgassysteem voor transport van waterstof geeft bovendien een belangrijke voorsprong. ‘Daar moeten we terdege rekening mee houden in de Nederlandse haast om van het aardgas af te komen’, aldus De Boer. 

Verder kijken dan onze eigen markt

We moeten echter ook de luiken opengooien en verder kijken dan onze eigen markt, stelt hij. ‘Want als er één energiedrager is die wereldwijd de toekomst heeft dan is het waterstof. En Nederland kan daar koploper in worden.’ De Boer wijst op de mogelijkheden die er in Noord-Afrika liggen als het gaat om het goedkoop opwekken van zonne- en windenergie. ‘Dat kan daar ter plekke omgezet worden in waterstof en via bestaande pijpleidingen of via tankers naar Europa vervoerd worden. Dat is goed voor de werkgelegenheid en economie van Afrika, maar ook goed voor ons.’ De VNO-NCW-voorzitter vindt dat Nederland hier een belangrijk punt van moet maken bij de nieuwe Europese Commissie die na de zomer aantreedt. 

Kans voor Nederlandse havens

Ook voor de Nederlandse havens die nu nog een belangrijke overslagfunctie hebben voor olie en kolen, is dit een enorme kans, stelt de voorzitter van VNO-NCW. ‘Waar Nederland ooit voorop liep met aardgas, kunnen we dat nu doen met waterstof. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar vormt ook een boost voor het innovatieve vermogen van ons land.’