Dagblad070 | Meerderheid politiek wil openingstijden versoepelen

Meerderheid politiek wil openingstijden versoepelen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een grote meerderheid van politieke partijen (65%) wil de openingstijden voor winkeliers versoepelen. Vooral in gemeenten waar nu nauwelijks koopzondagen worden toegestaan, zal het na de verkiezingen anders zijn. In steden en dorpen waar al mogelijkheden zijn voor koopzondagen, worden deze verder verruimd. Dat blijkt uit een analyse van lokale verkiezingsprogramma’s door de organisatie Detailhandel Nederland uit Leidschendam-Voorburg.
Winkeliers mogen alleen op zondagen en op feest- en herdenkingsdagen open als de gemeente daar toestemming voor geeft. Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart slinkt het aantal gemeenten dat eerst nog principieel tegen de koopzondag was, of waar slechts beperkte mogelijkheden zijn voor extra openingstijden. Voorbeelden zijn plaatsen als Zwolle, Harderwijk, Smallingerland en Huizen.

Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland: “Het is fantastisch nieuws voor de consument. Consumenten kunnen straks makkelijker hun boodschappen doen of aankopen doen - in bijvoorbeeld de binnenstad - wanneer het hun het beste uitkomt. Zeker in een tijd dat consumenten online kunnen kopen, is de mogelijkheid om open te kunnen als de klant dat wil, noodzakelijk.”

VVD en D66 profileren zich volgens Detailhandel Nederland het meest als partijen die openingstijden wil verruimen. “Niet alleen maken zij zich sterk voor de koopzondag in gemeenten waar die minder frequent wordt toegestaan, maar ook pleiten zij voor mogelijkheden om op zondagochtend of ’s avonds laat te openen. Ook lokale partijen kiezen vaak een standpunt ten gunste van openingstijden. Met name christelijke partijen ontwikkelen zich op dat vlak. CDA is vaker voor dan tegen flexibele openingstijden. CU is niet altijd meer uitgesproken tegenstander van koopzondagen.”


Foto: Digitaal Dagblad