De Haagse zakenbank NIBC keert een bonus van ruim een miljoen euro per persoon uit aan de top bij de beursgang van komende vrijdag. Dat staat in het prospectus van de bank. De drie leden van de raad van bestuur krijgen ieder een bonus van 180 procent van hun vaste brutosalaris om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Bestuursvoorzitter Paulus de Wilt ontvangt een vast jaarsalaris van 825.000 euro. De financieel baas Herman Dijkhuizen en risicobestuurder Reinout van Riel krijgen jaarlijks een vast loon van zes ton. Voor De Wilt komt de bonus daarmee uit op bijna 1,5 miljoen euro. Zijn medebestuurders krijgen ongeveer 1,1 miljoen euro.

Andere bestuurder van de bank zoals Saskia Hovers, Michel Kant en Caroline Oosterbaan krijgen elk een bonus van 577.500 euro wanneer NIBC naar de beurs gaat. "Als je van je werk houdt, is een bonus van dit kaliber buitenproportioneel," zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV. "Zeker na de commotie rond de beloning van ING-topman Ralph Hamers is dit onbegrijpelijk. Het is een totaal verkeerd signaal van NIBC.''

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch. "Een aanblijfbonus op zich is niet zo problematisch. Dat is goed voor de continuïteit van de bank na de beursgang," zegt VEB-directeur Paul Koster. "Wat wel een probleem is, is dat de bonus niet gekoppeld is aan doelstellingen. Wie zoveel extra krijgt moet in de toekomst wel echt gaan presteren.'' Daarnaast moet de bank waken voor "scheefgroei'' tussen de beloningen van de top en de rest van het personeel, aldus de VEB.

(het Haagse hoofdkantoor van NIBC; foto: Google; bron: ANP)