"Ik besef dat het beter was geweest als ik me niet had uitgelaten over het benoemingsproces.'' Met die woorden reageert Schiphol-topman Jos Nijhuis op de vele kritische reacties die hij vrijdag kreeg nadat de Volkskrant had gemeld dat hij had gezegd dat zijn opvolger sowieso een man wordt. "Dat is niet wat ik heb gezegd en zeker niet wat ik heb bedoeld," stelt scheidend topman Nijhuis in een verklaring. Die beoogd opvolger is een man: Dick Benschop. Ook dat werd gisteren bekend.

Schiphol meldde eerder op de dag al dat de huidige topman heeft gezegd dat "bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een man''. Hij zei dat drie weken terug bij de presentatie van de jaarcijfers van de luchthaven. Momenteel bestaat de directie uit twee mannen en twee vrouwen. Politici van links tot rechts kwalificeerden Nijhuis' afspraken vrijdag als "flauwekul'' en "onverstandig''. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wil van de raad van commissarissen weten wat er precies in de profielschets van de nieuwe baas staat. Schiphol is voor het grootste deel eigendom van de Staat. Nijhuis zegt te begrijpen dat maatschappelijke discussie is ontstaan. "Desalniettemin is de verdeling tussen man en vrouw op topposities bij Schiphol juist nagenoeg gelijk.''

Dick Benschop

Jos Nijhuis wordt waarschijnlijk opgevolgd door Dick Benschop. Een woordvoerder van de luchthaven bevestigt dat de raad van commissarissen van de luchthaven Benschop als volgende president-directeur wil. Minister van Financiën Wopke Hoekstra moet er nog over worden geraadpleegd als grootaandeelhouder.

Benschop was namens de PvdA staatssecretaris voor Europese zaken in het tweede kabinet-Kok. Na de verpletterende nederlaag van de sociaaldemocraten bij de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2002, waarbij hij campagneleider was, keerde hij de politiek de rug toe. Nog geen jaar daarna ging hij aan de slag bij Shell.

Van 2011 tot eind 2015 was Benschop president-directeur van Shell Nederland. Ook nadat hij het stokje had overgedragen aan zijn opvolger Marjan van Loon, bleef hij bij dat bedrijf. Hij is nu verantwoordelijk voor de aansturing van internationale samenwerkingsverbanden waarover het Nederlands-Britse olieconcern geen directe zeggenschap heeft.

Als de minister akkoord gaat met de keuze voor Benschop, krijgt Schiphol opnieuw een president-directeur van buiten de luchtvaartsector. Nijhuis was voor hij de topfunctie kreeg accountant en zijn voorganger Gerlach Cerfontaine kwam uit de medische wereld. Benschop kan wel bogen op ervaring in zowel de politiek als de top van het Nederlandse bedrijfsleven. NRC Handelsblad meldde vrijdagavond als eerste op basis van ingewijden dat de commissarissen voor Benschop hebben gekozen.

(Jos Nijhuis; foto en bron: ANP)