Nederlandse pulsvissers hebben het pleit nog niet verloren, denkt de man die namens het Europees Parlement onderhandelt over het lot van de vernieuwende vismethode. Sinds het parlement streeft naar een totaalverbod op het pulsvissen vrezen zij voor hun bedrijf. Maar volgens Europarlementariër Gabriel Mato, die Nederlandse vissersplaatsen bezocht, "is er altijd hoop zolang de onderhandelingen nog niet zijn afgerond."

Mato heeft opdracht gekregen van het Europees Parlement om de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten te winnen voor een totaalverbod. Maar zelf staat de Spanjaard eigenlijk welwillend tegenover het pulsvissen, waarop veel Nederlandse vissers hun geld hebben gezet. In Stellendam ondervond hij vandaag aan den lijve dat de stroomschokjes waarmee pulsvissers platvis het net indrijven hooguit "een beetje kriebelen''.

"Ik denk dat een totaalverbod niet nodig is en ben juist voor vernieuwende vismethoden'', zegt Mato. "Maar ik moet nu het standpunt van het Europees Parlement verdedigen.'' Hij sluit een voor pulsvissers minder teleurstellende uitkomst van de onderhandelingen echter niet uit. "Om een compromis te bereiken moeten ook wij bewegen.''

Mato ging ook langs bij minister Carola Schouten van Landbouw, die probeert een totaalverbod af te wenden. De Europese Commissie loopt wel warm voor pulsvissen, maar dat is dus bij het Europees Parlement en ook de regeringen van de meeste lidstaten anders. Vooral de Fransen liggen dwars.

(bron: ANP)