Dagblad070 | Shishalounge alsnog voor onbepaalde tijd gesloten

Shishalounge alsnog voor onbepaalde tijd gesloten

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Shishalounge VLVT op de hoek van de Laan van Meerdervoort en Tasmanstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht. Eind april besloot de burgemeester van Den Haag dat de horecagelegenheid voor drie maanden dicht moest na een ernstig schietincident met dodelijke afloop. Gisteren is besloten om de sluiting van de shishalounge voor onbepaalde tijd voort te zetten. Dat besluit is aan de betreffende ondernemer overgebracht en gaat per direct in. Buurtbewoners worden per mail en per brief door de gemeente geïnformeerd. Afgelopen week bereikten de gemeente signalen dat de horecazaak weer open was, terwijl geldige vergunningen ontbreken. Daarop is meteen actie ondernomen. De gemeente heeft een gesprek gevoerd met de horeca-ondernemer en de pandeigenaar. In dit gesprek is aangegeven dat de zaak pas weer open mag als er geldige vergunningen zijn verleend.

De ondernemer meent wel te mogen exploiteren, als zogenaamde meldingsplichtige horeca-inrichting. Het horecabeleid bevat inderdaad de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden zonder vergunning te exploiteren. Er gelden dan zeer strenge beperkingen, zoals een verbod op alcohol, een verbod op luide of live muziek, een verbod op kansspelautomaten en een beperkte openingstijd van 07.00 tot 23.00 uur. De ondernemer is echter te verstaan gegeven dat de gemeente – gezien de roerige geschiedenis van deze shishalounge – op dit moment onvoldoende vertrouwen heeft dat hij deze exploitatie op een zorgvuldige wijze zal verrichten. Daarom heeft de gemeente de zaak voor onbepaalde tijd gesloten.

Locoburgemeester Richard de Mos: “Wij zien als stadsbestuur graag bloeiende horecafaciliteiten en ik ben er normaal gesproken altijd erg voor om horeca-ondernemers te helpen. Maar we moeten in dit geval optreden, er moet wel binnen de regels en met de juiste vergunningen worden gewerkt. We willen de omwonenden hiermee geruststellen en zij kunnen erop vertrouwen dat de gemeente zal optreden als het nodig is.”

Het college heeft de wens shishalounges zo spoedig mogelijk vergunningplichtig te maken. Dit staat ook zo in het nieuwe coalitieakkoord van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. Dat betekent dat alle shishalounges zullen worden getoetst op grond van de Wet Bibob (wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), onder andere ten aanzien van de omzet en financiering. Als een shishalounge niet door deze toetsing komt, worden vergunningen geweigerd of ingetrokken. Onderzocht wordt hoe dit het best vorm gegeven kan worden. Een voorstel daartoe wordt naar verwachting na de zomer door het college aan de gemeenteraad voorgelegd.


Foto: Digitaal Dagblad