De meeste Nederlanders (78 procent) vinden het een goed idee als er statiegeld komt op kleine petflesjes en blikjes. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 33.000 leden van het eigen opiniepanel. De stemmers op de vier coalitiepartijen zijn in ruime meerderheid voor, variërend van 72 procent van de VVD-stemmers tot 89 procent van de D66-kiezers. Ook kiezers van oppositiepartijen zijn in meerderheid voor de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik. Hetzelfde beeld komt naar voren uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

De maatregel, waar de Tweede Kamer volgende week donderdag over spreekt, moet leiden tot vermindering van de hoeveelheid zwerfafval. Statiegeld zorgt ervoor dat afval wordt ingeleverd en niet op straat wordt gegooid, is de redenering.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet het invoeren van statiegeld op kleine petflesjes en blikjes niet zo zitten. Voor horecaondernemers betekent een verplichting om kleine flesjes en blikjes in te nemen immers een extra handeling en dus extra kosten. Kleine cafetaria’s, lunchrooms en shoarmazaken hebben meestal ook helemaal geen plek om lege verpakkingen op te slaan, stelt de brancheorganisatie. "Dit kan leiden tot een situatie dat in een ruimte waar voedsel wordt bereid ook lege verpakkingen moeten worden bewaard. Geen wenselijke situatie, gezien de voedselhygiëne. Wat KHN betreft moet er dan ook een uitzondering komen voor horecaondernemers.''