De pulsvissers van Scheveningen hebben hun hoop gevestigd op Cees Veerman. De voormalige landbouw-minister gaat proberen Franse en andere buitenlandse vissers te overtuigen van de voordelen van de pulsvisserij. "Hij gaat verkennen wat de mogelijkheden zijn om weer het gesprek te voeren," zei minister Carola Schouten in Brussel.

Het Europees Parlement stemde in januari voor een totaalverbod op de pulskorvisserij, waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in gedreven. De Nederlandse vissers hebben de afgelopen jaren echter zwaar geïnvesteerd in de techniek. Vooral de Franse vissers zijn er fel tegen. Volgens Schouten "denken de Fransen er nog over na’’ of zij ook iemand zullen aanwijzen als gezant voor de sector.

Ingewijden zeggen dat Veerman "geknipt'' is voor de taak. Hij kent Frankrijk door en door en spreekt goed Frans. In maart beginnen het EU-parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie met onderhandelingen over een mogelijk totaalverbod op de pulsvisserij.

Tegenstanders menen dat de methode schadelijk is voor vis en milieu en een oneerlijke vorm van concurrentie voor kleinere vissers is. Volgens Nederland is de pulsvisserij juist duurzamer, goedkoper en beter voor de zeebodem dan de traditionele boomkorvisserij.

Er is al een verbod op pulsvisserij, maar afgesproken is dat tijdelijk 5 procent van de vloot met elektrische stootjes mag vissen. Nederland zit daar met ontheffingen voor 84 schepen ver boven.

Schouten bracht vandaag ook een bezoek aan EU-commissaris Karmenu Vella (milieu en visserij). Ze benadrukte daar het belang van wetenschappelijk onderzoek naar de techniek dat bij een verbod gestopt zou moeten worden.

(foto en bron: ANP)