2e Ronde Herstelfonds Cultuur open voor subsidieaanvragen

9 November 2020, 18:03 uur
Politiek
mainImage

Het vaststellen vorige week donderdag door de gemeenteraad van het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024 is nu ook duidelijk welke Haagse kunst-en cultuurinstellingen een aanvraag kunnen doen voor subsidie uit het Herstelfonds Cultuur. Daarbij gaat het namelijk om alle organisaties die een subsidie ontvangen op basis van het ontwerp MJB, en dat zijn er door het aannemen van het VVD/PvdA-amendement inmiddels een stuk.

Een meerderheid in de raad wilde een generieke korting toepassen op de grotere subsidieontvangers in het MJB en die te verdelen over instellingen die volgens de adviescommissie gene subsidie moesten krijgen omdat zij niet of onvoldoende zouden voldoen aan alle door de raad vastgelegde criteria voor subsidie. 

De subsidieregeling Herstelfonds Cultuur is bedoeld voor structureel gesubsidieerde organisaties die schade ondervinden als gevolg van de COVID-19 maatregelen. Er is in deze tweede aanvraagronde 3,0 miljoen euro beschikbaar.

Met betrekking tot de subsidies uit het Meerjarenbeleidsplan is het nu zo dat het college op basis van de eigen aanpassingen in het MJB en het amendement van de raad een nieuw besluit moet gaan nemen over de toegekende subsidies. Dat zal begin december bij alle instellingen op de mat vallen. Voor de instellingen die volgens de adviescommissie wel subsidie moesten krijgen maar minder, en voor de instellingen die na het aangenomen amendement alsnog minder subsidie krijgen of alsnog een beetje, is er daarnaast best nog wel werk aan de winkel. Zij moeten namelijk een nieuw, realistisch plan voorleggen aan de gemeente hoe zij met minder geld toch veel van hun aangekondigde plannen denken te gaan uitvoeren. De gemeente moet dan met dat plan akkoord gaan alvorens er gelden worden overgemaakt.

Als de instellingen in december de nieuwe beschikking binnen hebben, kunnen zij ook pas officieel bezwaar maken bij de gemeente. Daarnaast staat het de getroffen instellingen, zoals de organisaties die alsnog worden gekort, vrij om direct naar een rechter te stappen om de gemeente aan te klagen voor bijvoorbeeld onbehoorlijk bestuur omdat tijdens de subsidieprocedure opeens de regels zijn veranderd.

Dat brengt de gemeente dan in de bijzondere positie dat het een besluit zou moeten verdedigen dat het eigenlijk helemaal niet wilde nemen. Nog afgezien van de mogelijkheid dat zo’n instelling dan alsnog de gevraagde en toegezegde subsidie of schadevergoeding krijgt toegewezen, waardoor de gemeente met extra financiële lasten zit, die niet gedekt zijn.