30.000 banen horeca en evenementen in gevaar

4 June 2020, 17:40 uur
Politiek
mainImage

In de horeca, detailhandel, evenementen-en toeristische sector zijn 30.000 van de 53.000 banen in gevaar. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota 220 en Impactanalyse voor Den Haag die het college donderdag naar de raad heeft gestuur.

De betreffende sectoren ervaren nu de grootste en meest directe gevolgen, zo stelt het college. "Alternatieve werkwijzen (maaltijden afhalen, beperkte opening winkels) leveren maar zeer beperkt omzet", is de constatering. Maar, bij bijvoorbeeld bouwmarkten en food-detailhandel gaat het gelukkig wel goed, meldt het college op in de nota.

Voor de binnenstad en Scheveningen is de coronacrisis met al zijn beperkende maatregelen desastreus zo blijkt uit de cijfers. In de binnenstand is het aantal bezoekers gedaald met 80% en op Scheveningen zelfs met 90%. Wat de nabije toekomst betreft is het college ook niet erg hoopvol, ‘oude’ bezoekersaantallen lijken niet mogelijk voor  detailhandel, horeca en evenementen zo staat er te lezen.

De financiële problemen die zzp-ers, start-ups en scale-ups ondervinden door de coronacrisis, ondanks de steunmaatregelen vanuit het Rijk, zijn groot aldus het college, doordat juist zij weinig financiële buffers hebben. En dat werkt dan weer door in kantoorvoorzieningen en verzamelgebouwen, zoals Haque Humanity Hub en Humanity House, waar ook problemen ontstaan.

Uit onderzoeken blijkt volgens de nota dat de IT/tech sector en cyber security (vooralsnog) weinig last hebben van de crisis. De webwinkels en de detailhandel in food profiteren juist van de toegenomen vraag.

Waar het aantal faillissementen nog geen groei laat zien, althans in maart, merkt ook de Kamer van Koophandel de gevolgen van de crisis. Het aantal nieuwe ondernemers dat zich inschreef in de laatste weken van maart ligt (aldus ING) namelijk 40% lager dan in dezelfde periode in 2019.