4.000 euro voor booteigenaar die elektrisch gaat varen

16 November 2023, 18:00 uur
Politiek
mainImage

Particuliere booteigenaren die hun boot ombouwen van een fossiele brandstofmotor naar een volledig elektrische motor kunnen tot maximaal 4.000 euro subsidie krijgen van de provincie Zuid-Holland. Deze regeling, beschikbaar vanaf 16 november, moet eraan bijdragen dat de recreatievaart sneller verduurzaamt.

 ‘’Veel van de pleziervaartbootjes zijn nog voorzien van een fossiele verbrandingsmotor. Dit gaat ten koste van de lucht- en waterkwaliteit. Door over te stappen naar elektrisch varen vermindert de CO2-uitstoot. Dit komt bovendien de lucht- en waterkwaliteit ten goede en zorgt bovendien voor minder geluidshinder op het water’’, zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu.

De provincie Zuid-Holland werkt ook aan de randvoorwaarden om elektrisch varen mogelijk en toegankelijk te maken. Een dekkend laadpalennetwerk is daarvoor een vereiste. Ook hiervoor stelt de provincie subsidies beschikbaar. “Op allerlei terreinen hebben we met elkaar stappen te zetten in de transitie naar zero-emissie. Ook de recreatievaart mag daarin niet achterblijven’’, aldus Baljeu.