‘Aanbesteding doodsteek voor Haagse Koningskermis’

28 April 2018, 09:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Groep de Mos wil dat de gemeente Den Haag de openbare aanbesteding voor de Haagse Koningskermis intrekt. De grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag is bang dat zo’n aanbesteding, die de gemeente vanaf 2019 wil invoeren, de doodsteek voor de kermis gaat worden. De hoogste bieder krijgt dan de organisatie toegewezen en zal de prijzen moeten verhogen om die investering terug te verdienen, waarna bezoekers zullen wegblijven omdat de kermis te duur wordt, zo is de redenering van Ralf Sluijs namens Groep de Mos. 

De geschiedenis van de Haagse Koningskermis gaat terug tot 1384. In 2015 verhuisde de kermis door werkzaamheden aan het Lange Voorhout uit het centrum naar het Malieveld, waar zij nu nog steeds staat. "De verhuizing naar het Malieveld heeft de kermis goedkoper gemaakt voor de bezoekers en daarmee minder elitair. De kermis is het oudste volksvermaak en we willen niks liever dan dat zo blijft,” vertelt kermisexploitant Jan Vermolen in zijn poffertjeskraam.

Het plan voor openbare aanbesteding heeft de exploitanten bereikt door middel van een brief van The Hague Marketing Bureau, in opdracht van de gemeente. “De hoogste bieder mag het dan gaan organiseren, een kind kan uitrekenen dat de bezoekers daardoor duurder uit zullen zijn,” aldus Sebastiaan Vonk van de huidige organisatie Bureau de Kermisgids.

Prikkelarme kermisdag

"Samen met de exploitanten en de organisatie hebben we er alles aan gedaan om de kosten voor de bezoekers zo laag mogelijk te houden. Ook hebben we mooie dingen georganiseerd om iets terug te geven aan de stad zoals een geheel verzorgde middag voor geestelijk gehandicapten en een prikkelarme kermisdag voor mensen met epilepsie en autisme. Daarnaast hebben we het grootste te transporteren reuzenrad naar Den Haag gehaald," zegt Hans van Tol van de branchevereniging Bovak.

Raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos is tegen het openbaar aanbesteden van de Koningskermis. "De organisatie investeert zelf al twee ton in de infrastructuur van de kermis en heeft laten zien er alles aan te doen om de kosten voor de bezoekers zo laag mogelijk te houden. Ik hoef niemand uit te leggen wat er met de prijzen gebeurt als de hoogste bieder de kermis mag gaan organiseren. Dat kan de doodsteek betekenen voor de Koningskermis," aldus Sluijs. “De grond van het Malieveld is bovendien eigendom van Staatsbosbeheer. Hoe kan de grond van Staatsbosbeheer openbaar worden aanbesteed? Ik wil daar graag antwoorden op hebben van de wethouder."

Groep de Mos heeft het stadsbestuur inmiddels om opheldering gevraagd.