Aantal aanvragen nachtopvang pas daklozen gestegen

22 January 2020, 14:03 uur
Politiek
mainImage

Het aantal aanvragen voor een zogenoemde nachtopvang pas voor daklozen is vorig jaar in Den Haag gestegen naar 1400. In 2018 waren er volgens cijfers van de gemeente meer dan duizend mensen zonder een vaste slaapplaats: 1062.

Op dit moment staan er nog 88 mensen op de wachtlijst voor een pas. De gemeente kan hen nog niet helpen, omdat de opvang volgens een woordvoerster vol zit. Hoofdoorzaak is dat er vanuit de opvang geen mensen kunnen doorstromen naar een reguliere woning omdat die gewoon niet beschikbaar zijn. Tussen de 300 en 400 gebruikers van een pas zouden eigenlijk kunnen en willen doorstromen. 

De nachtopvangpas is, aldus de gemeente, in principe 8 weken geldig. De pas kan echter maximaal 5 keer worden verlengd. Vorig jaar is bij ruim 500 gebruikers de pas noodgedwongen 3 keer verlengd omdat de betroffen daklozen niet konden doorstromen. Volgens de gemeente zijn er eigenlijk in principe genoeg plekken voor daklozen in de nachtopvang, maar doet de stagnerende doorstroming voorkomen alsof er te weinig plaatsen zijn. Een oplossing voor de problematiek lijkt niet snel voor handen.

 


Door: vraag aan de gemeente