Aantal meldingen woonoverlast blijft stijgen

15 June 2020, 11:30 uur
Politiek
mainImage

De precieze oorzaken van de stijging (12 procent) van het aantal meldingen (2128) bij Meld- en Steunpunt Woonoverlast vorig jaar zijn niet bekend. Gezien de stijging van meldingen over het afgelopen decennium verwachten we dat deze trend zal doorzetten.

Dat antwoordt het college op vragen van de SP naar aanleiding van de publicatie van de Programmarekening 2019.

De partij vroeg het stadsbestuur niet alleen naar een duiding van de stijging, maar ook of aan te geven is in welke Haagse wijken de meeste meldingen worden gedaan. Volgens het college is niet precies te duiden waardoor er ook vorig jaar sprake was van een stijging. Talloze en verschillende factoren zijn daarop volgens het bestuur van invloed.

'Deze factoren zijn constant in beweging en werken soms tegengesteld of versterkend op elkaar in', zo staat in de antwoorden. Volgens het college speelt onder meer mee dat de stad groeit, de zorg minder in instellingen en meer in de wijken wordt georganiseerd, ouderen langer thuis blijven wonen, er sprake is van veranderende woon- en verblijfsvormen, mensen steeds mondiger worden, dat in sommige wijken het vertrouwen in de overheid laag is en dat de digitale bereikbaarheid van de overheid steeds beter wordt.

Dat allemaal maakt het volgens het college onmogelijk om in kaart te brengen welke factoren in welke mate in werken op de groei. "En zelfs als dat zou lukken, dan zou dit al achterhaald zijn als de analyse is afgerond."

Het stadsbestuur kan vanuit het huidige systeem ook niet automatisch een onderverdeling naar wijken genereren. Het bestaande systeem is vooral gebouwd om het melden zo eenvoudig mogelijk te maken, met categorieën om mensen op weg te helpen hun overlast te verwoorden. Het is niet geschikt om beleidsmatige analyses te maken, zo laat het college de fractie van de SP weten.

Uit antwoorden van het college op vragen van de Haagse Stadspartij bljkt dat verreweg het grootste aantal klachten van het totaal van 2128 ging over geluidsoverlast: 673. Bij burenconflicten ging het om 192, bij vervuiling om 436, sociaal-maatschappelijk waren er 48 meldingen, qua openbare orde en veiligheid 164 , bij onrechtmatig wonen 460, bij vakantieverhuur 81 en wat betreft bouwkundig 74.