Aantal misdrijven in 2019 7 procent gestegen

8 June 2020, 20:39 uur
Politiek
mainImage

Het aantal geregistreerde misdrijven in Den Haag is vorig jaar met 7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een trendbreuk na de daling tussen 2012 en 2018 die in totaal zo'n 35 procent bedroeg.

Opvallend is de forse procentuele toename van het aantal geregistreerde overvallen, 19. Bij woninginbraak (een van de andere zogeheten prioriteitsmisdrijven), geslaagd en gepoogd, was sprake van een daling van 2 procent, bij straatroof was er een daling van 7 procent. Het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven geeft een wisselend beeld te zien, bij bedreiging was er een afname van 8 procent, maar dat werd geheel teniet gedaan door de stijging bij mishandeling met 7 procent. 

Dat blijkt uit de maandag door burgemeester Remkes naar de raad gestuurde Veiligheidskaart, die is opgesteld aan de hand van de misdrijfcijfers van de Politie-Eenheid Den Haag. De burgemeester wijst er op dat er bij overvallen inderdaad sprake is van een procentueel forse groei, maar met 56 geregistreerde overvallen in 2019 valt het aantal in absolute zin 'mee', zo stelt hij.

Van de G4 kennen namelijk Amsterdam (215) en Rotterdam (135) veel meer overvallen, Utrecht daarentegen (de stad van de nieuwe Haagse burgemeester Van Zanen) registreerde vorig jaar slechts 20 overvallen. Maar dat zijn, zo meldt de Veiligheidskaart, de absolute cijfers. Gekeken naar het aantal overvallen per 10.000 inwoners komt Den Haag er met 1 ook beter uit dan de hoofdstad (2,5) en de Maasstad met 2,1. De Domstad kent ook relatief gezien het laagste aantal overvallen met 0,6 per tienduizend inwoners.

Uit de cijfers in de kaart blijkt ook dat het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen vorig jaar fors is gestegen, 29 procent. Gewone fietsen waren blijkbaar minder in trek, of beter beveiligd, daar nam het totaal aantal geregistreerde diefstallen af met 1 procent. Een aanzienlijke afname geeft het aantal zakkenrollerij te zien, 24 procent. Het aantal geregistreerde aantal winkeldiefstallen nam vorig jaar weer toe met 13 procent.

Bijna alle stadsdelen lieten vorig jaar een toename zien van het aantal geregistreerde misdrijven, alleen het Centrum meldt een daling van 2 procent. De grootste toename geeft Loosduinen met 21, Leidschenveen-Ypenburg volgt met 20 procent, Escamp met 17 procent, gevolgd door Segbroek (9), Haagse Hout (8), Laak (7) en Scheveningen met een groei van 3 procent.

Gekeken naar het zogenoemde relatieve cijfer, dus misdrijven per aantal inwoners, blijken Centrum, Laak en Haagse Hout de meeste criminaliteitsdruk te kennen. In het Centrum vinden per 1000 inwoners ruim 87 misdrijven plaats, in Leidschenveen-Ypenburg 'slechts' 32.

Wat de meldingen van overlast betreft, geeft het college aan dat, hoewel procentueel omvangrijk, de beide soorten drugsoverlast (dealen en wietplantages) in absolute zin bescheiden zijn. In totaal zijn er 292 registraties geweest vorig jaar. 

Groot contrast daarmee, zo geeft burgemeester Remkes aan, zijn de toenames op het vlak van overlast door jeugd en overlast door personen.  Relatief gezien was er al een stijging van respectievelijk van 35 en 16 procent, maar ook ook in absolute zin is de toename omvangrijk te noemen: overlast door jeugd groeide met 1172 registraties, overlast door personen met 1264.