'Aanvragen energietoeslag zonder computer te ingewikkeld'

3 August 2022, 12:52 uur
Politiek
mainImage

Gemeenteraadslid Rita Verdonk en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg van de partij Hart voor Den Haag willen dat het aanvragen van de energietoeslag makkelijk wordt gemaakt voor menen zonder computer.

De politici zeggen regelmatig geconfronteerd te worden met grote problemen bij het aanvragen van de energietoeslag. "Als je de wethouder hoort praten, is het volgens hem allemaal heel goed geregeld, maar dit wordt door ons ernstig betwijfeld. Na de grote problemen bij het aanvragen via de website van gemeente Den Haag, het hanteren van verkeerde bedragen - waardoor mensen hun aanvraag niet konden indienen - de traagheid van de website en het niet kunnen uploaden van formulieren, dient zich het volgende probleem aan. Voornamelijk ouderen, die zelf geen computer hebben of totaal niet computervaardig zijn, blijken hiervan de dupe. Het is in Den Haag zo goed als onmogelijk om met een formulier via de post, de energietoeslag, waar alle recht op is, aan te vragen."

Verdonk en Van Stuijvenberg snappen niet waarom het zo ongewikkeld. is. "Voor een hitteplan kan de gemeente een schifting maken op leeftijd en alle bewoners boven de 74 jaar aanschrijven met tips over hoe om te gaan met de warmte, maar als het om het aanvragen voor de zo noodzakelijke energietoeslag gaat, gaan de luiken dicht en kan deze alleen via de website aangevraagd worden. Deze logica ontgaat ons volledig."

Ambtelijk geneuzel

"Laat deze mensen of hun woordvoerder gewoon via de telefoon een formulier aanvragen en met alle bijlagen opsturen naar de gemeente. Denk eens mee en verplaatst je eens in de situatie van een ander die niet computervaardig of goed ter been is, dat ambtelijke geneuzel ook altijd!" Raadslid Rita Verdonk stelt namens Hart voor Den Haag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.