Accounthouder Veiligheid: de ultieme multi-tasker

1 April 2020, 16:20 uur
Politiek
mainImage

Wat misschien maar weinig mensen in Den Haag weten laat staan zich realiseren, is dat de stad een aantal van de ultieme multi-taskers in huis heeft: de zogeheten accounthouders Veiligheid. In brief aan de raad schetst het college een beeld van wat de accounthouders allemaal moeten kunnen en ook daadwerkelijk doen. En dat is niet mis.

Aanleiding tot de opsomming was de vraag van de fractie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos waarom Den Haag niet net als in Rotterdam stadsmariniers inzet. Het college gaf toen al aan dat de stad de accounthouders heeft die prima werk leveren, maar was bereid een nadere uiteenzetting te geven van het werk van hen.

Dat blijkt nogal wat te zijn zo blijkt uit de brief. Volgens het college hebben de accounthouders zich de afgelopen jaren doorontwikkeld tot ‘een doener die denkt en een denker die doet’. Zij zijn zo blijkt, de spin in het web bij de aanpak van openbare orde-en veiligheidsproblemen in een stadsdeel. De accounthouders fungeren als ‘smeerolie voor de samenwerking tussen diverse in -en externe partners zoals politie, handhavingsorganisatie, stadsdeel, woningbouwcorporaties, bewoners en ondernemers'.

De accounthouder heeft ook niet zomaar één werkterrein, of één werkplek zo blijkt. Hij/zij werkt zowel in het stadhuis en op een stadsdeelkantoor en op het politiebureau. En is daarbij ook nog eens zoveel als mogelijk fysiek aanwezig in de wijken. 'Dat stelt de accounthouders in staat om als dat nodig is snel te schakelen van beleidsniveau naar straatniveau en vice versa'. 

De accounthouders hebben de regierol bij de aanpak van overlastgevende jongeren, ze adviseren ook nog eens bij onderwerpen waar anderen de regie hebben zoals de aanpak van overlastgevende panden en zijn belangrijk bij een gerichte inzet van het (handhavings)instrumentarium bij horeca- en gebiedsverboden, zo blijkt.

Dat is echter niet alles. Zij zijn ook verantwoordelijk bij een aantal stedelijke veiligheidsthema’s zoals de integrale handhavingsacties, de viering van de jaarwisseling, de alcohol-, blow -, en bedelverboden en het EK en WK Voetbal. Daarnaast zijn ze nauw betrokken bij de gebiedsgebonden aanpak van ondermijning.

Echter, er zijn ook dingen die zelfs de accounthouders niet doen of niet mogen doen. ‘Om misverstanden te voorkomen teken ik hierbij aan dat de accounthouders zelf geen handhavingsbevoegdheden hebben’, zo stelt het college. 

Kortweg luidt de lofzang: een accounthouder staat steeds met 1 been in de stad en met 1 been in het stadhuis, heeft directe toegang tot de burgemeester om acute problematiek te agenderen, is de verbinding tussen de systeemwereld van de gemeente en de leefwereld van de bewoners, is daarbij creatief met een groot doorzettingsvermogen, heeft ervaring met diverse culturele achtergronden, criminogene wijken en personen én is goed thuis in het politiek- bestuurlijk werkveld. 

Burgemeester Remkes eindigt zijn brief met de verwachting dat hij ervan uitgaat ‘dat ik u met deze informatie een helder inzicht heb gegeven in de werkwijze van de accounthouders veiligheid'.