mainImage

Advies Donner: ga door met huidige stadsbestuur Den Haag

23 mei 2022, 15:30 uur
Politiek

De vijf partijen die nu in het stadsbestuur van Den Haag zitten, zouden met elkaar moeten onderhandelen om samen door te gaan. Dat adviseert oud-minister Piet Hein Donner, die de afgelopen week als adviseur met de Haagse partijen heeft gesproken. De vijf partijen zijn D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Zij vormen volgens Donner "de meest haalbare coalitie om tot een stabiel stadsbestuur te komen".

De hulp van Donner was ingeschakeld omdat de collegevorming twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog muurvast zit. Bij de verkiezingen kreeg de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos de meeste stemmen. Twee verkenners keken voor de partij of er een coalitie kon komen, maar dat lukte niet. D66, GroenLinks en PvdA weigeren met Hart voor Den Haag samen te werken, omdat oprichter en partijleider Richard de Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie.

Twee verkenners van D66 deden vervolgens een poging een meerderheid te smeden, maar ook dat mislukte. De VVD zag het niet zitten om met de PvdA in een college te gaan.

Nu laat de Haagse VVD weten het advies van Donner ter harte te nemen. Fractieleider Anne Mulder zegt in een verklaring: "We hebben afgesproken dat als de onderhandelingen slagen we een nieuwe start willen maken, die nadrukkelijk geen doorstart is van het vorige college". Ook de PvdA is bereid met de andere vier te onderhandelen.


Door: ANP | Foto: Rijksoverheid