Adviescommissie ook kritisch bij positief oordeel

24 April 2020, 16:30 uur
Politiek
mainImage
ANP

De Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024 is zijn advies aan het college over wie er welke subsidie moet krijgen de komende 4 jaar, niet alleen kritisch over instellingen die uiteindelijk geen gelden  van de gemeente zouden moeten krijgen. De commissie heeft ook bij het positieve oordeel over de subsidie aan bijvoorbeeld Amare en in mindere mate het NDT en het Residentie Orkest een aantal kritische noten gekraakt, die ook het college zich kan aantrekken.

Zo vindt dat commissie van een gebouw met de 'allure van Amare', dat het dan wel de middelen moet hebben om inderdaad een podium van en voor de stad te worden, maar "naar onze stellige overtuiging moeten die niet geheel worden gevonden binnen het door de gemeente gestelde financiële kader voor het kunstenplan".

Volgens Leertouwers en zijn collega's 'zou elders in de Haagse cultuursector onherstelbare schade toebrengen aan de kwaliteit en de diversiteit van het bestaande aanbod'. De commissie geeft het college daarom ter overweging mee 'dat een kansrijke toekomst voor het nieuwe Amare vraagt om een extra financiële impuls van de gemeente'. Iets dat de commissie overigens ook heel nadrukkelijk aangeeft bij de (positieve) beoordeling van de aanvraag van het Dans Theater. Dat krijgt van de commissie 2,6 miljoen per jaar, met de afgelopen jaren daarnaast een rijkssubsidie van bijna 7 miljoen per jaar.

Kritisch is de commissie ook op het feit dat 'wederom geen van de ingediende meerjarenbeleidsplannen voldoende licht werpt op de situatie die zou ontstaan indien de oplevering van Amare onverhoopt vertraging oploopt'. Onverlet blijft echter, zo stelt de commissie, dat zij enthousiast is over de gedeelde ambitie van de partners om van Amare een podium van en voor de stad te maken, met een voor Nederland 'unieke integrale podiumkunsten-programmering'. Voor die ambitie krijgt Amare dan 2.572.138 euro per jaar. 

Ook wat het Escher museum betreft is de commissie niet altijd even enthousiast. Zij vindt het prijzenswaardig dat de instelling een groot (inter)nationaal publiek weet aan te trekken, maar meent dat de collectiepresentatie ver-betering behoeft. De commissie snapt de plannen (die zijn afgekeurd door het college) om naar de voormalige Amerikaanse ambassade te verhuizen, zeker nu het ruimtegebrek en de klimatologische beperkingen in het monumentale Paleis afbreuk doen aan de kwaliteit van Eschers werk én aan de bezoekerservaring.

Echter, de commissie had daarbij wel graag een scherpere artistiek-inhoudelijke profilering als museum gezien. Ook is zij kritisch over de inhoudelijke uitwerking van het beleidsplan voor de komende periode. Het verbaast de leden  dat een degelijk geformuleerde artistiek-inhoudelijke visie ontbreekt op hoe die kennis binnen de instelling vorm kan krijgen in hoogwaardige eigen tentoon-stellingen en randactiviteiten. Van de gevraagde 464.386 euro per jaar wil de commissie er 349.494 euro honoreren.  
 
Een van de bekendere (voorlopige) afvallers is het festival Crossing Border. Daar geeft de commissie aan dat zij een overtuigende toelichting had willen lezen op de artistieke keuzes en de borging van de eigen artistieke identiteit in de organisatie. Uit de aanvraag zegt de commissie geen intrinsiek-inhoudelijke of thematische sturing op te kunnen maken. Ook is de commissie teleurgesteld dat Crossing Border geen samenwerking of afstemming heeft gerealiseerd met Writers Unlimited, het tweede grote literaire festival in de stad. Voor het festival valt daarmee mogelijk 450.000 euro aan subsidie weg, en rest een mogelijke subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Ook Museum Bredius kan wat de commissie betreft niet meer rekenen op subsidie. Zij mist, net als de vorige Adviescommissie, 'een inspirerende en overkoepelde inhoudelijke visie op de collectiepresentatie, het tentoonstellingsprogramma en de positionering van het museum in de aanvraag'.

Wat het Zuiderparktheater betreft, heeft de commissie 'sympathie voor de sociale missie en functie van het Zuiderparktheater, maar mist zij een overtuigende artistiek-inhoudelijke visie op het programmeringsbeleid. Het programma-aanbod was volgens de leden de afgelopen jaren 'te diffuus en wisselend van kwaliteit'.

Zeer positief is de commissie over de ontwikkeling van theater en filmhuis Dakota. Zij waardeert niet alleen de sterke verbindende rol in het stadsdeel, maar ook de manier waarop de methodiek ‘meedoen, meemaken en meedenken’ het eigenaarschap van bewoners vergroot. Het theater krijgt daarvoor van de commissie 710.000 euro subsidie, waar het 620.000 euro kreeg.

Kritisch is ook deze commissie over het Festival Classique, en dan vooral over de artistiek-inhoudelijke koers en de concrete plannen van Festival Classique. Wel vinden de leden het bestaan van een producerend klassieke muziekfestival van belang voor de stad en de lokale partners in de podiumkunsten. De initiatieven die het festival  realiseert met de strandopera, gericht op publieksbereik en -participatie, zijn artistiek gezien nog niet altijd even goed geslaagd, maar dit is wel een richting die de commissie van belang acht in het Haagse cultuurveld. Daarom heeft de commissie gemeend er goed aan te doen te adviseren om binnen de beperkte financiële kaders toch middelen vrij te maken om Festival Classique te ondersteunen. 

Complimenten heeft de commissie voor 'de weg die het Residentie Orkest heeft ingeslagen', onder meer na het wegvallen van inkomsten. Maar, ook bij het orkest merken de leden op dat beleidsplannen van het Residentie Orkest, DMC en NDT op 'verschillende onderdelen niet voldoende op elkaar zijn afgestemd en te weinig onderbouwd'.

Ook na lezing van de plannen van het RO maakte de commisie zich zorgen 'over de onduidelijke financiële situatie tussen de Amare-partners'. Bij haar wekken de onderling afwijkende begrotingen de indruk dat de noodzakelijk geachte intensivering van de samenwerking en afstemming door de betrokken instellingen (nog) niet naar wens verloopt.

Desondanks wil de adviescommissie dat het RO een subsidie krijgt de komende jaren van 4,57 miljoen per jaar, waar het de afgelopen 4 jaar steeds 4,3 miljoen kreeg. Vanuit het rijk komt daar per jaar nog ruim 3 miljoen bij.