Balster: hopelijk gaat minister Vestia echt helpen

9 November 2020, 14:29 uur
Politiek
mainImage
Martijn Beekman

Wethouder Martijn Balster hoopt dat minister Kajsa Ollongren er alles aan gaat doen om woningcorporatie Vestia zich weer volledig te laten richten op de haar volkshuisvestelijke taken te richten. "We kunnen het de huurders niet aandoen hier nog langer op te moeten wachten", zo stelt hij op de dag dat de Kamer debatteert over de plannen van het departement. 

In een bijdrage aan de website Joop somt de Haagse wethouder een aantal problemen op waarmee de corporatie te maken heeft. Zo moet het door landelijke regels vanuit het Waarborgfonds Sociale Woningbouw noodgedwongen veel nieuwbouwprojecten stopzetten, terwijl de woningnood in de Zuidelijke Randstad en zeker Den Haag gigantisch is.

Daarnaast heeft Vestia ook nog eens te maken met de verhoging van de overdrachtsbelasting. Nu is dat voor iedereen die verkoopt nadelig, maar omdat Vestia door zijn financiële toestand gedwongen is veel te verkopen en dus veel vastgoedtransacties te doen, komt het voor de corporatie extra hard aan.

Balster wijst erop dat er acuut feitelijk 10 miljard euro nodig is om te kunnen doen wat minimaal nodig is: onderhoud, verduurzaming en vernieuwing van de woningvoorraad. Nadat Vestia 10 jaar geleden werd getroffen door de derivatenproblematiek en in grote problemen kwam, is in de vier steden waar de corporatie woningen behoudt de situatie nog problematischer geworden. Door de regels in het herstelplan van het Waarborgfonds moest Vestia niet alleen een streep zetten door zo’n 2000 nieuwbouwwoningen, ook duurzaamheids-, vernieuwings- en onderhoudsprojecten moesten sterk worden beperkt.

De wethouder stelt in zijn opinieverhaal dat hij hoopt dat de minister de problematiek erkent. Het is mooi meegenomen zegt hij dat voor corporaties aftrek van de verhuurdersheffing voor sociale huurwoningen wordt voortgezet, maar omdat Vestia helemaal geen nieuwbouwprojecten mag starten heeft de corporatie feitelijk niets aan deze regeling. "Kortom, Vestia wordt nog verder beknot in haar mogelijkheden. Naast dat veel projecten moesten worden stopgezet, raakt dit al jaren de huurders van Vestia persoonlijk. Hun huren worden al een decennium lang maximaal verhoogd, terwijl voor onderhoud slechts beperkt budget beschikbaar is."

Ook al wordt de overdrachtsbelasting anders geregeld voor Vestia, en is het daarnaast mogelijk om in de rijksbegroting voor 2021 een heffingsvermindering op te nemen voor de nieuwbouwprojecten, en kan de realisatie van de broodnodige sociale nieuwbouw doorgaan, dan nog is het Vestia-vraagstuk niet opgelost, aldus Balster. "Daarvoor is het probleem veel te omvangrijk. Eenvoudig zal het niet zijn. Of splitsen van Vestia de heilige graal is, is maar de vraag. Linksom of rechtsom moet uiteindelijk de giftige leningenportefeuille van Vestia worden afgekocht. Of de sector moet dat doen – maar de rek is daar behoorlijk uit – of het Rijk moet de portemonnee trekken. Het is hoog tijd."