'Bedrijventerrein ZKD kan banenmotor Den Haag Zuidwest worden'

24 May 2023, 11:58 uur
Politiek
mainImage
Valerie Kuypers

Den Haag laat veel kansen liggen op het bedrijventerrein Zichtenburg Kerketuinen Dekkershoek (ZKD). Dat zeggen gemeenteraadsleden Richard de Mos (Hart voor Den Haag), Andrew van Esch (D66) en Alexander Roep (VVD) na een werkbezoek aan het terrein. Gezamenlijk roepen zij in een serie schriftelijke vragen het college op om actie te ondernemen.

“Er zitten nu bijna 500 bedrijven op het ZKD, die tezamen goed zijn voor 9.000 banen." Volgens de drie raadsleden zijn er in het gebied kansen om 300.000 vierkante meter extra bedrijfsruimte te realiseren om daarmee 50 procent meer banen te generen. "Dat is een enorme economische impuls en dat zijn duizenden banen”, aldus De Mos, Van Esch en Roep, die stellen dat de gemeente moet meewerken aan het verstrekken van vergunningen. Ook stellen zij voor om een deel van de miljoenen die Den Haag in het kader van de Regiodeal krijgt voor Zuidwest voor het bedrijventerrein te gebruiken. "ZKD kan dé banenmotor voor werkzoekenden in het aangrenzende Zuidwest worden.”

ZKD heeft al langer last van verschillende problemen, zoals straatraces, afvaldump, weesauto’s, illegale prostitutie en drugshandel. "Bij de Zinkwerf en op de Escamplaan is het in de avonduren een komen en gaan van snelheidsduivels. Een flitspaal, meer surveilleren en het plaatsen van drempels zou uitkomst kunnen bieden”, aldus de drie raadsleden. Zij willen ook actie tegen de "grootschalige afvaldump" in de omgeving, die mede zou worden veroorzaakt door bezoekers van de McDonalds. "Een walhalla voor ratten en meeuwen."

Andere problemen die moeten worden aagepakt zijn de ongeveer 120 weesauto’s in het gebied. "Die weesauto’s, veelal met witte kentekenplaten, ontsieren het bedrijventerrein. Ondernemers die hun werkomgeving schoon willen houden zijn ten einde raad omdat er niks gebeurd met de verzoeken om de uitgerangeerde auto’s te verwijderen,” aldus het drietal.

Tekst gaat door onder foto.

Drugslabs

Ook ondermijning is een groot probleem. Zo zijn er op het ZKD al diverse drugslabs opgerold. “Het stadsbestuur moet zorgen dat alle huisnummers bij de gemeente bekend zijn. Wie zit waar? En wie doet wat? Zo voorkom je spook- en malafide bedrijven die criminele activiteiten ontplooien.” De Mos, Van Esch en Roep vragen tot slot om de aan auto's gerelateerde bedrijven vergunningsplichtig te maken. “We horen van ondernemers dat binnen deze branch teveel gebeurt wat het daglicht niet kan verdragen.”