mainImage

Bekeuring of waarschuwing niet voldoende tegen wildslapers strand

27 juli 2022, 21:44 uur
Politiek

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil van het stadsbestuur weten waarom er nog maar weinig boetes zijn uitgedeeld voor illegale strandslapers, terwijl er volgens gemeenteraadslid Coen Bom al honderden klachten zijn binnengekomen.

Bom woont zelf op Scheveningen en zegt veel mensen te spreken over de toegenomen overlast van wildslapers, die volgens hem vrijwel allen van buitenlandse komaf zijn. "Ook ontvang ik veel mails van bezorgde en vaak woedende bewoners. De handhaving zegt ‘er bovenop’ te zitten, maar vanaf april zijn er volgens de gemeente pas 21 boetes uitgedeeld terwijl er meer dan 250 klachten zijn binnengekomen."

Volgens Bom misdragen de wildslapers zich ernstig. "Ze zijn al dan niet onder invloed van drank en andere middelen. Ook worden mensen lastiggevallen en worden uitwerpselen op het strand of in de Nieuwe Scheveningse Bosjes achterlaten. Onder De Pier, een belangrijke attractie voor toeristen, is het een enorme troep. Er is gewoon te weinig capaciteit bij Handhaving. Het probleem is ook dat de controles zelden in de nacht uitgevoerd worden, waardoor er niet adequaat kan worden ingegrepen. Mensen kunnen gerust wildslapen, de pakkans is immers heel klein. Het aantal tentjes neemt enorm toe, met alle gevolgen van dien.”

Tekst gaat door onder foto.

Actie

Bom wil snel actie want het seizoen is nog niet afgelopen. "Sterker nog, voor veel binnen- en buitenlandse toeristen moet de vakantie nog beginnen." Het raadslid gaat schriftelijke vragen indienen bij het stadsbestuur, maar vreest dat het weken duurt voordat die worden beantwoord. "Die tijd hebben we niet. Daarom roep ik de gemeente bij deze op om direct capaciteit vrij te maken om hard in te grijpen. Een bekeuring of waarschuwing is echt niet voldoende om dit probleem aan te pakken.”