Bijzonder dispuut tussen omwonenden Plein en adviescommissie

21 October 2020, 17:49 uur
Politiek
mainImage
degezondestad.nl

Omwonenden van het Plein zijn in een bijzonder dispuut terechtgekomen met de Adviescommissie Openbare Ruimte van de gemeente. Hun verzoek een zogenoemd wormenhotel te mogen realiseren als verduurzaamheidsproject krijgt tot tweemaal toe geen goedkeuring van de commissie. Reden, zo stellen de bewoners woensdag, omdat er in de binnenstad geen ruimte zou zijn voor een dergelijk initiatief. Als de betrokken inwoners echter besluiten een wormenhotel te plaatsen op een bakfiets, dan is er geen enkel probleem, zo stelt de bewonersvereniging Bewoners Rond het Plein.

Wat de zaak volgens de omwonenden nog vreemder maakt, is dat de gemeente dit soort buurtcompastbakken wel steunt door duurzaamheids- en leefbaarheidssubsidies toe te kennen. Ook de wethouders Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen zouden positief tegenover het verduurzaamheidsproject staan.  

De bewonersvereniging geeft aan op allerlei manieren te willen werken aan de noodzakelijk vergroting van de hoeveelheid ‘groen' in de versteende binnenstad. Het plaatsen van palen met klimplanten en het aanleggen van geveltuinen zijn daar voorbeelden van, maar dus ook het realiseren van een zogenoemd Wormenhotel. Dat is een van duurzaam hout gemaakte buurtcompostbak waarin wormen het GFT-afval van enkele tientallen gezinnen tot compost maken, die daarna in de geveltuinen in de wijk gaat.

De 2500 bewoners voelen zich door de maatregel behandeld als tweederangsburgers, want toeristen worden met gastheren en -vrouwen verwelkomd, voor terrassen is in de moeilijke corona-tijd volop ruimte gemaakt, reclamezuilen zijn middenin drukke looproutes geplaatst en talloze leenscooters zwerven in de publieke ruimte. En dan is het ok nog eens zo dat de gemeente het groenafval in de wijk al jaren niet meer zou ophalen.

De bewoners komen daarom met creatieve oplossingen. Zo is binnenkort een mobiel wormenhotel te zien zijn, ’om nog meer bewoners warm te maken voor het initiatief en om te laten zien hoe mooi, groen en nuttig composteren is. De bak is kleiner dan het gewenste exemplaar, maar gemonteerd op een bakfiets. En daarvoor is geen vergunning nodig’, stelt de bewonersvereniging.

Het betekent trouwens niet het einde van de strijd van de vereniging tegen het besluit van de commissie. Die gaat gewoon door. Mocht het nieuwe bezwaar ongegrond worden verklaard, dan zullen niet alleen meerdere mobiele wormenhotels gemaakt worden, maar stappen de bewoners ook naar de gemeentelijke ombudsman.