Dagblad070 | Blunder met vertrouwelijke stukken?

Blunder met vertrouwelijke stukken?

mainImage

De gemeente Den Haag heeft vertrouwelijk stukken naar de verkeerde persoon gestuurd. Dat zegt raadslid Janice Roopram van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Op 31 oktober ontvangt een mevrouw uit Den Haag van de afdeling Adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Den Haag de processtukken aangaande haar bezwaarschrift inzake voorrangsverklaring (afwijzing). Mevrouw was haar stukken aan het doornemen en kwam erachter dat er een compleet ander dossier, met persoonsgegevens, medische gegevens en zelfs brieven van de huisarts van een andere persoon, tussen haar stukken lag. Mevrouw was zeer geschrokken en heeft direct contact opgenomen met de gemeente. “Ik vond de reactie behoorlijk laconiek, alsof het normaal was. De medewerker vroeg aan mij om het dossier terug te sturen, waarop ik antwoordde betaalt u dan de verzendkosten? Het gaat om zeer vertrouwelijke stukken!” zegt de mevrouw in kwestie. Uiteindelijk heeft de gemeente na aandringen, zo vertelt Petra, pas enkele dagen later alles laten ophalen door een koerier. ,,Geen excuus, niets. Ik vind dat dit aan het licht moet komen en wil dat de gemeente van deze misser leert.”

Mevrouw is bezig met een urgentieverklaring voor een benedenwoning, omdat ze in maart 2019 een CVA (Cerebro Vasculair Accident) heeft gehad en hieraan helaas blijvende schade heeft overgehouden. Haar urgentieverklaring is afgewezen en daarom is ze vervolgens in bezwaar gegaan.

Raadslid (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) Janice Roopram ’schrok zich te pletter’ en stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “Petra zit er helemaal doorheen en nu raakt ze ook nog eens verwikkeld in een situatie waarbij de gemeente grove fouten heeft gemaakt. Ook heeft ze nog een aantal WMO-aanvragen openstaan die absoluut niet soepel en zéér traag verlopen. Het lijkt een grote janboel, waarin gegevens van patiënten zomaar op straat kunnen belanden. Het is bizar dat iemand het persoonlijke dossier van een wildvreemde compleet met financiële en medische gegevens aantreft tussen haar stukken die zij terugkreeg van de Adviescommissie Bezwaarschriften. Er zaten zelfs huisartsverklaringen tussen: alles erop en eraan. Dit is een zeer ernstige fout. De gemeente hoort zorgvuldig om te gaan met dit soort stukken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en is er een melding van gemaakt bij de Autoriteit persoonsgegevens?”

De schriftelijke vragen zijn inmiddels ingediend bij het stadsbestuur. Roopram is enorm benieuwd naar de beantwoording van het stadsbestuur op deze zeer ernstige situatie en verwacht spoedige actie.