Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft er al tijdens de formatie van het huidige kabinet Rutte III voor gepleit om inzichtelijk te maken hoe islamitische organisaties en moskeeën worden gefinancierd. “Gemeenten hebben namelijk geen enkele wettelijke mogelijkheid om religieuze instellingen te verplichten openheid te geven over ontvangen buitenlandse financieringen, laat staan dat wij handelend kunnen optreden,” zei de burgemeester vandaag tegen Omroep West.

Volgens Krikke wordt in het regeerakkoord wel gerept van het tegengaan van “onwenselijke invloed uit onvrije landen”, maar zij vindt het nu ook tijd voor actie. “Het is nu zaak die papieren werkelijkheid spoedig om te zetten in de praktijk, de noodzaak daarvan laat het onderzoek wel zien. Dan krijgen Rijk en gemeenten beter zicht op welke ontwrichtende invloed er mogelijk met de financiële steun via sommige instellingen in onze wijken en buurten wordt uitgeoefend,” aldus de burgemeester.

Krikke reageert hiermee op de resultaten van een onderzoek door Nieuwsuur en NRC. Zij onthulden gisteren dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren geld hebben ontvangen uit Koeweit en Saudi-Arabië, of om dergelijke financiering hebben gevraagd. Het gaat daarbij ook om drie moskeeën en organisaties in Den Haag: de As-Soennah Moskee aan de Fruitweg, Moskee el Mouahidin aan de Deimanstraat en Stichting Sociaal Cultureel Centrum aan de De La Reyweg. In de gemeenteraad van Den Haag hebben inmiddels Groep de Mos, D66 en PVV er raadsvragen (van uiteenlopende aard) over ingediend. 

Ook op het Binnenhof is met ontzetting op de publicaties gereageerd. De Tweede Kamer wil de regering er nu over aan de tand voelen. Alle partijen steunen een verzoek om ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) hierover naar de Tweede Kamer te halen. Blok is "niet principieel" tegen publicatie van de lijsten waarop de geldstromen inzichtelijk worden. Maar publicatie noemt hij wel "onverstandig", omdat de Golfstaten dan vermoedelijk stoppen met het delen van deze informatie. "Je wil die informatie juist hebben om die geldstromen aan te pakken," zei Blok.

Kamerleden denken dat de Arabische landen met het geld invloed willen kopen in Nederlandse moskeeën om ideeën te verspreiden die ingaan tegen de vrijheden in ons land.

(stockfoto)