mainImage

CDA vraagt om steun voor bakkers, slagers en buurtsupers

13 september 2022, 15:20 uur
Politiek

Het CDA in de gemeenteraad maakt zich zorgen om het voortbestaan van bakkers, slagers en buurtsupers in de Haagse wijken. Door de sterke stijging van de energiekosten dreigen veel van deze bedrijven in de problemen te komen.

"Buurtondernemers zijn cruciaal voor een aantrekkelijke en levendige wijk", schrijven fractievoorzitter Kavish Partiman en gemeenteraadslid Hinke de Groot in vragen aan het stadsbestuur. "Deze lokale ondernemers vervullen vaak een sociale rol in de gemeenschap. Mensen met een kleinere portemonnee kunnen hier betaalbaar boodschappen doen en vanwege de verbondenheid met de buurt en haar bewoners wordt er vaak ook omgezien naar elkaar. Boodschappen op rekening halen als het even moeilijk gaat thuis, een vruchtje voor het kindje dat langs de schappen loopt en ook doneren aan lokale instellingen en verenigingen zijn eerder regel dan uitzondering bij veel van deze ondernemers. Ze vormen daadwerkelijk de ruggegraat van onze wijkeconomieën."

Als zorgwekkend voorbeeld noemt het CDA het recente bericht van Het Echte Bakkersgilde dat verwacht dat als gevolg van de gascrisis mogelijk de helft van de bakkerijen om zal vallen. "Dit is zowel voor onze economie als voor onze voedselvoorziening slecht nieuws", aldus de raadsleden.

Spoedige compensatie

Het CDA vraagt aan het stadsbestuur om ondernemers die in zwaar weer zitten "op enige wijze ondersteuning te bieden". Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen door te helpen om de bedrijfspanden beter te isoleren. Maar de partij vraagt ook om "spoedige compensatie" om de lokale ondernemers overeind te houden.


Foto: Pxhere