CDA wil onderzoek naar drugs in Haagse horeca

17 April 2018, 17:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het CDA Den Haag wil dat het stadsbestuur van Den Haag onderzoek gaat doen naar het drugsgebruik in het Haagse uitgaansleven en met name in de horeca. De christen-democraten willen niet alleen weten hoeveel criminaliteit en overlast in de stad verbandt houdt met drugs, maar ook welk bedrag er specifiek in Den Haag met de drugshandel is gemoeid; volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie gaat er in heel Nederland drie miljard euro in om, waarvan slechts tien procent wordt opgespoord. CDA Den Haag wil weten hoe die cijfers in deze stad liggen.

Raadslid Daniëlle Koster: “We krijgen aanwijzingen dat het bestellen van drugs in Den Haag haast net zo simpel en normaal is als het bestellen van een pizza. Weinig mensen realiseren zich wellicht dat ze zo een wereld van liquidaties, witwassen, fraude en milieucriminaliteit in stand houden. Dit moeten we in onze stad niet willen.”

Directe aanleiding voor de vragen die het CDA inmiddels aan het gemeentebestuur heeft gesteld, is de constatering van politie-korpschef Akerboom en minister Grapperhaus dat het gebruik van drugs in het uitgaansleven ‘normaal’ is geworden en wordt ‘geromantiseerd’.

“De minister van Justitie gaf zelfs aan dat het gebruiken van drugs wordt geassocieerd met ‘happy time’, alsof het erbij hoort. Dit is totaal onacceptabel en gevaarlijk,” stelt Koster. “Ik ben benieuwd of het college deze constatering deelt en zo ja, hoe het college hiertegen optreedt.”