ChristenUnie/SGP heeft de trouwste kiezers

31 January 2018, 15:54 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

ChristenUnie/SGP heeft de trouwste kiezers van Den Haag. Maar liefst 89% van de mensen die in 2014 op deze partij hebben gestemd, zouden dat nu opnieuw doen. Dat blijkt uit de eerste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, waarvan de resultaten vandaag op het Haagse stadhuis werden gepresenteerd.

En niet alleen over de kiezerstrouw is lijsttrekker Pieter Grinwis verheugd, uiteraard ook over de zetel-uitslag zelf. Want als er nu verkiezingen zouden zijn, zou ChristenUnie/SGP groeien van 1 zetel vier jaar geleden naar 3 zetels nu. Procentueel is de stijging zelfs nog indrukwekkender: van 2,5% van het aantal stemmen in 2014 naar 6,2% nu. CU/SGP is daarmee bovendien de grootste christelijke partij van Den Haag en laat het CDA (van 3 naar 2 zetels; en van 6,7% naar 4,5%) achter zich.

“Natuurlijk, het is een peiling, maar het geeft een aardige indicatie op weg naar 21 maart. Ik ben blij dat we kunnen rekenen op onze trouwe achterban en dat we ook nieuwe kiezers aanspreken,” zegt Grinwis, die dan ook met extra zin en vol vertrouwen de campagne ingaat. “Wij gaan voor een stad waar we veilig en in vrede samenleven, waar je waardig oud kunt worden, en met een duurzame toekomst voor onze kinderen.”

Waar CU/SGP de hoogste kiezerstrouw heeft met 89%, daar hebben Haagse Stadpartij (27%), Groep de Mos (38%), PvdA (38%) en CDA (42%) de laagste. Relatief hoog scoren ook D66 (66%), Partij voor de Dieren (64%), GroenLinks (64%) en VVD (63%).

In relatie tot die kiezerstrouw heeft bureau I&O Research in deze eerste peiling behoorlijk wat kiezersstromen waargenomen. Zo wint GroenLinks met name kiezers van D66, PvdA, Haagse Stadspartij en SP. Groep de Mos trekt zowel kiezers van PVV als HSP. Ook een deel van de CDA-kiezers (19%) zou nu op deze partij stemmen. Een groot deel van de nieuwe 50Plus-aanhang bestaat uit voormalige kiezers van Groep de Mos.

(van links naar rechts: lijsttrekker en fractievoorzitter CU/SGP Pieter Grinwis, Scheveningse kandidaat Evert de Niet en Kees Taal, manager van de kottervloot bij rederij Van der Zwan; onlangs spraken zij over de pulsvisserij op Scheveningen)