De fractie van de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad van Den Haag is niet te spreken over het stoppen van de pilot met doneerrekjes voor blikjes en flesjes op prullenbakken in de stad.
Fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet (foto onder) noemt het nieuws dat de gemeente geen extra statiegeld-doneerrekjes zal plaatsen "belachelijk". "Terwijl je overal in de stad meer mensen in prullenbakken ziet zoeken naar een extra zakcentje statiegeld, stopt de pilot doneerringen. Ik laat het er niet bij zitten. De pilot moet juist worden uitgebreid: menswaardig en goed voor het milieu!"
Van december vorig jaar tot april dit jaar werd geëxperimenteerd met 32 doneerrekjes die waren vastgemaakt aan afvalbakken op de Korte- en Lange Poten, bij het Centraal Station en op de Turfmarkt. Het doel was voorkomen dat statiegeldzoekers op zoek gingen in de afvalbakken, omdat zij de statiegeldblikjes en -flesjes gemakkelijk uit het doneerrek zouden kunnen halen.
"Helaas blijkt uit de pilot dat de doneerrekjes in praktijk onvoldoende effect hebben", zegt wethouder Arjen Kapteijns van Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen. "Daarom wordt de pilot op dit moment niet uitgebreid. Wel blijven de huidige 32 rekjes behouden."
Uit onderzoek tijdens de pilot bleek dat 73 procent van de ondervraagde personen niet bekend was met het concept, ondanks de inzet van stickers, communicatie in de media en afvalvoorlichters op straat. Bij het monitoren van de doneerrekjes viel dan ook op dat veel meer ander afval in de rekjes werd gevonden dan statiegeldflesjes en -blikjes. Zo zaten er vaak koffiebekers en milkshake-cups in.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
'Vijf maanden is te kort'
De pilot met de doneerrekjes was gestart na een verzoek daartoe van de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad. In 2022 vroeg die partij, samen met de Partij voor de Dieren, voor het eerst om een pilot met doneerringen. Het college van burgemeester en wethouders gaf toen aan daar niet voor open te staan. Een jaar later probeerden de twee partijen het opnieuw, toen samen met D66, waarop het college liet weten alsnog bereid te zijn zo'n proef te starten.
Als belangrijke reden om toch te starten met doneerringen noemde het college de ontwikkeling dat soms huisvuilzakken worden opengesneden voordat de afvalinzamelaar langs is geweest en dat de afvalbakken in de openbare ruimte worden doorzocht op statiegeldflesjes en -blikjes. Hierdoor ontstaat zwerfafval.
Volgens fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet is vijf maanden te kort om de pilot geslaagd of mislukt te noemen. Ook wijst zij er op dat blikjes en flesjes die in de rekjes worden achtergelaten, vaak al heel snel door anderen worden weggehaald om in te ruilen voor statiegeld.