mainImage

ChristenUnie/SGP wil vouchers tegen hogere energierekening

21 oktober 2021, 12:35 uur
Politiek

De fractie van ChristenUnie/SGP in de Haagse gemeenteraad wil dat de gemeente isolatievouchers beschikbaar gaat stellen als middel tegen hogere energiekosten.

“Sinds een aantal weken is er onrust op de energiemarkt over de hogere gasprijzen”, zegt fractievoorzitter Judith Klokkenburg. “Vorige week maakte het demissionaire kabinet bekend dat er drie miljard wordt uitgetrokken voor maatregelen om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren. Dit geld gaat naar de verlaging van de belasting op energie en het isoleren van woningen.”

Klokkenburg wil van het stadsbestuur weten of bekend is bij hoeveel Haagse huishoudens er op dit moment sprake is van energiearmoede en mogelijk andere Haagse huishoudens die door de nu sterk stijgende energieprijzen in de financiële problemen kunnen komen.

“Er is 150 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het isoleren van woningen. Dit geld zal onder de gemeenten verspreid worden”, zegt Judith Klokkenburg. Ze vraagt het college of al bekend is hoeveel geld de gemeente Den Haag krijgt en of het stadsbestuur al een plan heeft hoe dat geld wordt ingezet voor het isoleren van woningen.

De ChristenUnie/SGP stelt voor om vouchers te verdelen onder mensen met slecht geïsoleerde woningen en een kleine beurs. Ook pleit de fractie ervoor om de regels voor bijzondere bijstand flexibeler toe te passen, waardoor mensen die de energierekening niet kunnen betalen, toch financiële ondersteuning kunnen krijgen.


Foto: gemeente den haag