College dwingt bewoners niet van gas af te gaan

22 April 2020, 10:32 uur
Politiek
mainImage

Het is eigenlijk niet goed in te schatten wat er allemaal nog moet gebeuren om te komen tot een toekomstbestendige woningvoorraad in Den Haag met woningen die klaar zijn voor aansluiting op een schone energiebron. Het is namelijk nauwelijks mogelijk om aan te geven hoeveel woningen in de stad al klaar zijn voor zo'n transitie.

Ook bij het energielabel dat voor veel huizen is vastgesteld, verplicht bij verkoop of verhuur, en dat daarvoor kan worden gebruikt, zijn namelijk wel wat kanttekeningen te plaatsen. Maar, het is wel de best beschikbare indicator op dit moment, zo geeft verantwoordelijk wethouder Van Tongeren aan in antwoord op raadsvragen van CDA-er Partiman.

Volgens die labels zijn er in Den Haag op dit moment ruim 157.000 huizen niet transitieklaar, wat zou betekenen dat zo'n 40 procent van de woningvoorraad wel klaar is voor de overgang. De meeste uitdagingen zitten, zo blijkt uit cijfers van de gemeente, in Laakkwartier en Spoorwijk met ruim 12.000 huizen. Ook op Scheveningen, in het Valkenboskwartier, in Bouwlust/Vrederust en Rustenburg/Oosthoek dient er nog aan heel veel huizen werk te worden verricht voor die de transitie aankunnen. De minste 'problemen' zitten in nieuwere wijken als Hoornwijck, Ypenburg, Forepark en Leidschenveen.

In haar antwoorden aan Partiman geeft Van Tongeren aan dat de stad – in lijn met het Klimaatakkoord – werkt aan een wijkgerichte aanpak. "Binnen deze aanpak streven we ernaar om op een haalbare en betaalbare wijze voor iedere wijk te komen tot een plan voor de transitie naar een duurzaam warmtealternatief zodat de wijk van het aardgas kan."

Op de vraag van het CDA-raadslid hoe het college van onder andere bewoners 'wil eisen dat zij van het gas afgaan', stelt de wethouder dat er nooit zal worden wordt geëist, maar dat er wordt samengewerkt met bewoners en netbeheerders in deze. Want, zo stelt Van Tongeren, de gemeente heeft op dit moment zeer beperkte mogelijkheden juridisch af te dwingen dat gebouwen of woningen overstappen op schone energie.