College heeft financiële plaatje Amare rond

3 April 2020, 22:56 uur
Politiek
mainImage
ANP

Zelfs in deze periode waarin de hele kunst- en cultuursector in grote problemen verkeerd door de maatregelen van het kabinet die alle evenementen en voorstellingen onmogelijk hebben gemaakt tot zeker 1 juni, is er ook positiever nieuws: het college heeft het financiële plaatje rond de bouw van cultuurpaleis Amare helemaal rond.

Wethouder Van Asten stuurde vrijdag zijn definitieve plannen naar de raad om aan te geven dat de dekking voor de nieuwe huisvesting van het Residentie Orkest, voor het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium vast staat. Ja, Amare kent een jaarlijks exploitatietekort van 2,7 miljoen euro, maar daar was voor de eerste 5 jaar al dekking voor. Naar structurele dekking wordt gezocht. En ja, het is niet helemaal zeker of het conservatorium inderdaad kan voldoen aan inspanningsverplichting van jaarlijks 10 miljoen aan sponsoring die wel nodig is, maar ook daar is een dekking voor gevonden, de gemeente namelijk. Waarbij het conservatorium wel elk jaar een deel aflost aan de gemeente.

Maar, ze geeft Van Asten desgevraagd aan, dat exploitatietekort is feitelijk heel redelijk als dat wordt vergeleken met andere grote cultuurinstellingen in Nederland. Het is daarom ook niet onterecht dat er in brief aan de raad wordt gesproken over een gezonde en duurzame bedrijfsexploitatie.

De jaarlijkse subsidie van de gemeente bedraagt op de totale begroting nog geen 40 procent, terwijl Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam voor ruim 50 procent wordt gesubsidieerd, zo merkt de wethouder op. En ja, er zijn er natuurlijk ook met lagere percentages, zoals Tivoli Utrecht met nog geen 25 procent.

Dat tekort in Den Haag wordt volgens de wethouder deels veroorzaakt door het feit dat in de jaren dat er gesproken is over en gewerkt is aan de plannen voor eerst het Spuiforum en toen Amare, doorlopend zaken zijn aangepast en toegevoegd, met betrekking tot onder meer de schoonmaak en een grotere oppervlakte aan zalen. 

"En wij vinden niet dat het Dienst en Muziekcentrum als hoofdhuurder daarvoor verantwoordelijk is en moet opdraaien. Daarom nemen wij dat exploitatietekort voor ons rekening."  Ook is vastgelegd dat de huurders van Amare niet hoeven bij te dragen aan een exploitatietekort. Het totale projectbudget liep in de loop der jaren op naar de 211 miljoen nu. 

De gelden die nodig zijn om de 2,7 miljoen euro voor vijf jaar bij te leggen, zijn dus al overgeheveld. “En ondertussen moeten we inderdaad op zoek naar een structurele oplossing voor dat tekort. Daar committeren we ons aan. Want het benodigde geld halen we niet van de huidige kunst- en cultuurbegroting, daar hoeft niemand bang voor te zijn. Deze 2,7 miljoen komt dus bovenop de begroting zoals die is vastgelegd in het Kunstenplan." 

Van Asten is er ondanks de coronacrisis nog steeds van overtuigd dat Amare in de loop van 2021 wordt geopend. "En dan hebben we na al die jaren een gebouw met internationale uitstraling waarvan niet alleen de stad maar zeker ook de culturele instellingen gaan profiteren. Want Het Paard kan dan zijn grotere artiesten in een van de vele zalen in Amare kwijt, waardoor het meer inkomsten genereert. En ook de Cultuurankers kunnen hier terecht. Amare wordt het vliegwiel in de stad voor veel nieuwe initiatieven."