College in actie tegen toenemende vervuiling

24 June 2020, 20:26 uur
Politiek
mainImage

Het college wil met het actieplan Schone Stoep een einde maken aan de toenemende vervuiling van de openbare ruimte in de stad. Volgens wethouders Bredemeijer en Van Tongeren verpest een klein deel van de inwoners en ondernemers het door keer op keer afval naast ondergrondse restafvalcontainers zetten.

In de coronacrisis bleek er sprake te zijn van een forse toename van dat illegaal geplaatste afval. Raadsfracties vielen over elkaar heen om aan de hand van voorbeelden, vaak voorzien van foto's , het college er toe te zetten meer te doen aan de groeiende vervuiling. Ook burgers klaagden steen en been over het gedrag van volgens het stadsbestuurt dus een kleine groep inwoners.

Deel van het probleem in de coronacrisis was, zo gaf wethouder Van Tongeren in een aantal commissievergaderingen aan, dat zowel het aanbod van afval enorm groeide (40 procent), 'iedereen lijkt zijn huis te gaan opruimen', als dat door de crisis niet iedere vuilnisman- en vrouw altijd inzetbaar was. Er werd gewerkt in vaste teams om de kans op besmetting zou klein mogelijk te houden. Maar als er dan iemand weg viel in een team, was er een 'uitdaging' een nieuw team te formeren. Vaker rijden bleek niet voldoende.

Het actieplan nu richt zich op de zogenaamde bijplaatsingen: vuilniszakken, dozen en grofvuil dat naast containers wordt geplaatst. "Deze zorgen voor overlast, verloedering en ergernis", aldus de wethouders. Maar, de ervaring leert, zo stellen zij, dat illegaal afval op straat en bij de containers afneemt als bewoners zich meer betrokken voelen bij hun buurt of wijk.

Daarom gaat de gemeente meer bewoners werven om een container te adopteren – dat zijn er nu al 900 – en worden wijkambassadeurs ingezet om bewoners tips te geven. Begin volgend jaar volgt de app MyCleanCity waarop bewoners realtime kunnen zien wanneer afval is verwijderd.

Daarnaast komen er pilots zoals de invoering van een vaste ophaaldag voor grofvuil, bijvoorbeeld vanaf volgende week in stadsdeel Laak. Ook gaat de gemeente communiceren in meerdere talen om bewoners beter te bereiken, voert het de handhaving in burger op (ook buiten kantoortijden) en breidt het de  succesvolle pilot met containertuintjes – tuintjes rondom de ondergrondse containers - uit met 25 nieuwe locaties door de stad.  

Eén fractie reageerde al op de plan, Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat was verheugd te constateren dat veel van de plannen waren overgenomen uit haar eerdere opzet, alleen wil de fractie alsnog de 'notoire afvalhufter raken waar het zeer doet en dat is in de portemonnee!.' De partij pleit daarom andermaal voor zogenoemde hufterboetes bij het illegaal dumpen van afval. "Want dit is half werk van het college."