College informeerde raad wel snel over 'verzoek' Stedin

24 November 2020, 10:32 uur
Politiek
mainImage

VVD-raadslid Chris van der Helm zette zijn vragen in oktober over een mogelijke noodzakelijke financiële injectie voor netbeheerder Stedin stevig in. Hij sprak van een 'eis' van het bedrijf, hoe het kon dat het college de raad niet had ingelicht en hij de 'eis' had moeten vernemen uit de media, of de inwoners van Den Haag van de 'eis' de dupe zouden worden en of Den Haag als aandeelhouder van Stedin op zou moeten draaien voor gemeenten die wel gebruikmaken van de netbeheerder maar geen aandeelhouder zijn en dus geen bijdrage hoefden te leveren aan de injectie.

Uit de antwoorden van het college komt echter een heel ander beeld naar voren. Er is helemaal geen sprake van een eis van Stedin, maar een verzoek aan de aandeelhouders voor de injectie. Elke aandeelhouder, en dus ook Den Haag dat 16,55 procent van de aandelen in handen heeft, kan zo'n verzoek uiteindelijk gewoon naast zich neerleggen. En, de raad komt daar gewoon over te spreken als het allemaal zover is. 

Ook is er geen sprake van dat de informatie over de kapitaalinjectie via de uitlatingen van de wethouder van een andere gemeente naar buiten is gekomen en dat het college 'ervoor gekozen heeft deze informatie niet rechtstreeks met de raad te delen' zoals Van der Helm stelt in zijn vragen. Al op 2 maart dit jaar heeft het college de raad hierover geïnformeerd middels een raadsmededeling, nog geen maand na het verzoek van Stedin in de aandeelhoudersvergadering, zo krijgt het raadslid 'te horen'.

"Als gevolg van dit verzoek zijn Stedin en de aandeelhouderscommissie (waar gemeente Den Haag onderdeel van uitmaakt) een gezamenlijk traject gestart om de onderbouwing, omvang van de kapitaalbehoefte en mogelijke oplossingsrichtingen te onderzoeken. Dit traject is bijna afgerond", antwoordt het college verder. De raad is over de voortgang van dit traject via raadsmededelingen geïnformeerd op 2 juni, 8 september en 6  oktober.

Ook zal een eventuele kapitaalbijdrage aan Stedin niet leiden tot verslechtering van de financiële positie van de gemeente en hiermee tot een verhoging van de gemeentelijke belasting voor haar inwoners, aldus het college. Wat betreft de kosten die de netbeheerder doorrekent aan haar klanten, daarover gaat de Autoriteit Consument en Markt ACM. Stedin mag de kosten van transport en distributie van elektriciteit bij de  afnemers in rekening te brengen. "Op het moment dat de netbeheerder meer gaat investeren in het elektriciteitsnetwerk, is de verwachting is dat de energierekening voor alle klanten in het verzorgingsgebied van Stedin zal stijgen." Maar dat heeft dus niets te maken met een eventuele kapitaalinjectie door de gemeente.

En, mocht er sprake zijn van een kapitaalbijdrage door alleen de 44 aandeelhouders, dan betekent dat ook dat zij voor dat 'risicovol participeren in Stedin' worden de gecompenseerd doordat een deel van het rendement van de netbeheerder in de vorm van dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Gemeenten die geen aandeelhouder zijn en dus niet hoeven bij te dragen aan de kapitaalinjectie, krijgen ook geen dividend.