Dagblad070 | College investeert 9 ton in restauratie Haags Historisch
mainImage

College investeert 9 ton in restauratie Haags Historisch

19 november 2020, 19:34 uur
Politiek

De gemeente heeft 910.000 euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van een concreet restauratieplan voor het Haags Historisch Museum. Het museum is gevestigd in een rijksmonument dat aan de eisen van de tijd noch aan de eisen van de huidige museumbezoeker voldoet. 

Voor wethouder Robert van Asten, die het beschikbaar stellen van de gelden donderdag bekendmaakte, is het 'Haagse stadsmuseum is niet alleen van groot belang voor Den Haag, maar ook voor de rest van Nederland'. "De historische en actuele ontwikkelingen van Den Haag als regerings- en hofstad en dus ook de Nederlandse geschiedenis, worden hier verteld. De ligging van dit museum midden in het Museumkwartier met uitzicht op de Hofvijver en het Binnenhof is fantastisch maar het rijksmonument is ernstig aan renovatie toe. Na de toekomstige noodzakelijke opknapbeurt van het pand, kan het museum het verhaal van de stad en de ontwikkeling van onze democratie nog mooier en beter vertellen.”

Tjeerd Vrij, directeur Haags Historisch Museum, verwacht dat hij met 'een restauratieplan een grote stap kan zetten in het vernieuwingsproces van het museum. We zitten in een prachtig historisch pand op een toplocatie, maar met name het interieur heeft veel aandacht nodig, het voldoet niet meer aan de huidige museale eisen en de verwachting van bezoekers. De historische Sebastiaansdoelen moet weer schitteren, en daarom gaan we investeren in het gebouw en tegelijkertijd werken aan vernieuwing van onze presentaties.”

De voormalige Sint-Sebastiaansdoelen uit 1636 bevindt zich aan de Korte Vijverberg, aan de Hofvijver. Het werd gebouwd als gildehuis van de Sint-Sebastiaansschutterij. Naast het gebouw bevonden zich de feitelijke doelen: de banen waar de schutters het schieten oefenden. Het gebouw heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, bijvoorbeeld als arrondissementsrechtbank en als plek voor het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

De 910.000 euro komt van een rekening van de gemeente bij het Nationaal Restauratiefonds, een fonds bedoeld voor de restauratie en instandhouding van monumenten.