College past Woonagenda aan nieuwe actualiteit aan

5 October 2020, 16:19 uur
Politiek
mainImage

Het college heeft een nieuwe, aan de actualiteit aangepaste Woonagenda 2020-2023 naar de raad gestuurd. Uitgangspunt is en blijft dat een goede samenwerking en duidelijke afspraken met corporaties, huurders, marktpartijen, beleggers en vastgoedeigenaren en bewoners van groot belang zijn om het maatregelenpakket te kunnen realiseren.

In de aangepaste Woonagenda zijn zowel de afspraken uit het coalitieakkoord, zoals de nieuwe huisvestingsverordening, als de extra financiële middelen om de woningmarkt aan te jagen op genomen. Andere afspraken zijn geactualiseerd, bijvoorbeeld in prijspeil.

Door de grote(re) druk op de Haagse woningmarkt neemt het college zowel maatregelen in het zogeheten middensegment als in het goedkope segment. Wat betreft de eerste categorie streeft het college in aanvulling op de eis van 20% middeldure huur, ook naar 20% betaalbare koop. Van deze nieuw te bouwen betaalbare koopwoningen dient 10 procent te worden gebruikt voor verschillende woonvormen zoals wooncoöperaties, groepswonen, ouderenhuisvesting, zelfbouw en/of collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Voor dit jaar stelt de gemeente ook een doelgroepenverordening op, die ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd. Ook wil het college meer doen met een pilot voor een let to buy constructie voor betaalbare woningen, het nodigt daarvoor nadrukkelijk marktpartiijen uit. In het geval dat de gemeente zelf actief grondbeleid voert en een project start, wordt zo'n pilot zelfs onderdeel van de uitvraag. Het college laat de raad ook weten dar de Kavelwinkel digitaal verder gaat, met de precieze uitwerking van dat voornemen komt het later naar de raad.

Om de leefbaarheid in de wijken te vergroten komen er naast het verbod op bouwkundig splitsen ook strengere regels voor kamerbewoning en kamerverhuurders. Het college wil het zelfbewoningplicht inzetten bij goedkopere koop in de bestaande voorraad. Naast de mogelijkheden van de nieuwe Wet toeristische verhuur van woonruimte komt de gemeente met een voorstel voor beleid voor vakantieverhuur. "Tot de nieuwe wet er is, is vakantieverhuur in Den Haag verboden", zo stelt de Woonagenda.

In het kader van de door meedere partijen in de raad gevraagde extra aandacht voor de kwaliteit van de Haagse woningvoorraad, laat het college een schouw verrichten op gezond en veilig wonen. Ook voert de gemeente een woning-APK in, mede om de vocht-en schimmelaanpak te intensiveren, ook een wens die al veel langer in de raad leeft.

Wat betreft de maatregelen voor het zogeheten goedkope segment, verhoogt het college de jaarlijkse bouwambitie waarbij de ambitie van 30% sociaal mee groeit. Het college beoogt 'op beperkte schaal' een actief grondbeleid te gaan voeren als dat helpt om de bouw van sociale huur en starterswoningen te faciliteren.

BIj huurwoningen onder de liberalisatiegrens, verhuurd door marktpartijen (‘particulier sociaal’), komt de gemeente met de aanvullende voorwaarde dat de woningen gedurende minimaal vijftig jaar met een sociale huurprijs verhuurd worden. Bij projecten vanaf 30 eensgezinswoningen geldt een eis van 30% sociaal en 20% middenhuur. Bij sloop van socialewoningen dient hetzelfde aantal sociale huurwoningen teruggebouwd te worden.

Er zal ook geen uitzondering meer gelden voor bepaalde wijken dat bij verdichting 30% van de toegevoegde woningen ook een sociale huurwoning is. Het college komt ook met maatregelen voor gescheiden personen, zij krijgen een positie bij flexwonen projecten die de gemeente uitvoert. Corporaties krijgen alleen een actiegebied aanwijzing als voor huurders terugkeermogelijkheden zijn opgenomen.

Bij complexgewijze verkoop van sociale huurwoningen geeft het college alleen een positieve zienswijze af als deze complexen aan een andere corporatie of wooncoöperatie worden verkocht.