College zegt toe procedure Wob-verzoeken aan te pakken

11 November 2020, 16:44 uur
Politiek
mainImage
ANP

Het college gaat werk maken van het sneller en beter beantwoorden van verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Die intenties heeft burgemeester Jan van Zanen woensdag uitgesproken in een vergadering van de commissie Bestuur. Maar, zegde hij er wel bij, dat gaat niet van de ene dag op de andere, en bij sommige Wob-verzoeken kan het soms niet anders door de ingewikkeldheid, door de periode waarover het verzoek gaat dat er moet worden afgeweken van de maximale termijn van 8 weken waarbinnen de gemeente volgens de wet antwoord moet geven. 

Maar zelfs dan ziet zowel de raad als Van Zanen nog een aantal mogelijkheden om de informatie te verbeteren, als was het maar door voortaan vast te leggen waarom het langer duurt en dat ook aan de indiener kenbaar te maken. Om te beginnen gaat het college raadsleden sneller en beter informeren over welke Wob-verzoeken er zijn en hoe de afhandeling ervoor staat. Het zal aldus Van Zanen nog niet mogelijk zijn om ook derden al direct digitaal van de informatie op de hoogte te stellen, maar het is wel de intentie om dat te gaan doen.

Intern heeft het college al gesproken over een aantal 'simpel' te nemen maatregelen die het hele proces moeten kunnen versnellen. Als eerste komt er per Wob-verzoek binnen de gemeente één regisseur, daarnaast komt er een uniforme regeling over welke informatie moet worden weggelakt en welke niet, nu doet blijkbaar elke afdeling dat weer anders. De gemeente gaat verder eerder persoonlijk contact opnemen met de indiener van het verzoek als er onduidelijkheden zijn. 

De digitale afhandeling van de verzoeken, waar Van Zanen groot voorstander van is, gaat sterk worden verbeterd en daarmee versneld. Ook zal de lijst van Wob-verzoeken elke week door de betreffende experts worden langsgelopen op problemen of uitdagingen of omissies.

Van Zanen kon ook met al deze maatregelen niet garanderen dat Den Haag de meest transparante stad van Nederland wordt zoals HSP-raadslid Peter Bos had geopperd. Wel gaat de burgemeester langs bij collega-steden om te zien hoe die Wob-verzoeken afhandelen om te zien of daar voor de stad nog iets van te leren is. Binnen 2 maanden komt hij terug naar de raad met een plan, een rapport over hoe de stad de verzoeken gaat afhandelen. Voor Bos reden om aan te geven dat hij ook best met een plek binnen de top-10 tevreden kan zijn.