Conclusie na debat over trapveld Schilderswijk: veel brieven

24 September 2020, 14:12 uur
Politiek
mainImage

Het was een goed idee vond ook D66-raadslid Daniël Scheper, een veldje op de kruising van de Van Ostadestraat en de Jacob Catsstraat aanwijzen als locatie voor particulier opdrachtgeverschap. Zijn fractie is ook absoluut voorstander van dit soort opdrachtgeverschap, maar dan is het wel handig dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt op het vroegere trapveldje. En dat, zo constateerde hij (net als andere raadsleden), is nog steeds niet het geval, het  terrein ligt al jaren braak wat ook zorgt voor groot ongenoegen bij omwonenden.

Scheper stelde er in augustus vragen over, en woensdag boog de commissie zich over onder meer zijn opmerkingen dat er sprake is van 'een rommelig beeld in de straat en veel zwerfafval'. Daarbij kwam ook naar voren dat in beantwoording van eerdere vragen van de raad tot tweemaal toe door het college is gesteld dat met de bouw begonnen zou worden, iets waar duidelijk nog geen sprake van is.

De commissieleden vuurden een groot aantal opmerkingen en vragen af op de wethouder die sinds kort verantwoordelijk is voor onder meer Stadsontwikkeling, Anne Mulder. Dat ging dan bijvoorbeeld over de vraag of er geen onafhankelijk onderzoek kan komen naar een schadevergoeding voor de betrokken, getroffen inwoners. En dus over compensatie voor mensen die schade hebben geleden en nog steeds leiden, waarbij ook de vraag werd gesteld hoe de gemeente een financiële compensatie kan voorstellen als de wethouder aan de andere kant zegt geen inzicht te hebben in de schade die de kavelhouders zeggen te hebben geleden?

Wethouder Mulder kwam na het debat met de raadsleden tot een aantal beloftes waar de betrokkenen die hadden gehoopt op echte antwoorden en oplossingen hoogstwaarschijnlijk niet echt tevreden zullen zijn. Wel zullen ze veel moeten gaan lezen, net als de commissieleden.

Want Mulder komt met een brief waarin hij de tijdslijn geschetst is hoe de communicatie en bemiddeling verlopen is richting de kavelhouders, daarnaast komt hij met een 'geheime brief' over de aangeboden financiële compensatie richting kavelhouders en het juridisch advies over of de gemeente deze compensatie wel zou moeten betalen, ook komt er een brief in samenwerking met wethouder Saskia Bruines waarin is aangegeven hoe ambtenaren worden toegerust om in contact met burgers escalatie te voorkomen, en dan gaat hij (waarschijnlijk schriftelijk) aan collega wethouder Martijn Balster vragen een brief te schrijven over de toekomst van de kavelwinkel.