Corona kost gemeente tussen de 81 en 131 miljoen

4 June 2020, 15:03 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag - Henriëtte Guest

De gevolgen van de coronacrisis kosten de gemeente Den Haag 81 tot 131 miljoen euro in 2020. Dat blijkt uit een financiële impactanalyse die het stadsbestuur gezamenlijk met de voorjaarsnota naar de gemeenteraad stuurt.

Hoewel de impactanalyse een momentopname is, is het evident dat de gevolgen van de crisis flink zullen zijn, geeft wethouder Revis aan. Eerder kondigde het Rijk aan 566 miljoen euro aan alle gemeenten in Nederland beschikbaar te stellen, zodat die de gevolgen van de coronacrisis iets kunnen beperken.

Wethouder Revis heeft in zijn brief aan de raad aan dat de gemeente alle zeilen moet bijzetten om de gevolgen van de coronacrisis zo goed mogelijk op te vangen.

Het bedrag dat de crisis de stad gaat kosten, is veel, maar wel minder dan de kosten die de gemeente Amsterdam mogelijk voor haar kiezen krijgt. Uit onderzoek daar naar de gevolgen van de crisis bleek dat het om 260 miljoen euro gaat dit jaar, en bij het zwartste scenario zelfs om mogelijk 375 miljoen euro.

In zijn schrijven donderdag aan de raad geeft de Haagse wethouder aan dat niet alleen de kosten van de coronacrisis gevolgen hebben voor de begroting. Ook de structurele tekorten die optreden binnen de Jeugdhulp en WMO blijven onverminderd groot, zo laat hij weten. 'Want hoewel de rijksoverheid tot 2021 hiervoor extra middelen vrijmaakt, blijft het één van de grote opgaven voor de gemeente Den Haag'.

Revis kondigt in zijn analyse aan dat het niet uit te sluiten is dat door bovenstaande de algemene reserves van de gemeenten verder afnemen. “De optelsom van rekeningen die bij de gemeenten wordt neergelegd, neemt alsmaar toe. De 566 miljoen euro die het Rijk aan gemeenten beschikbaar stelt inzake de coronacrisis is een goede eerste stap, maar het is belangrijk dat na deze eerste stap, andere stappen volgen."

De wethouder wijst er op dat het college voor de taak staat de tekorten en knelpunten die de coronacrisis geeft op te lossen én om daarnaast te blijven investeren in de stad, zoals ook het coalitieakkoord ‘Samen voor de stad’ aangeeft.

De voorjaarsnota 2020 vormt de basis voor de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2024. Het college moet bij de voorbereiding van de nieuwe begroting de verschillende financiële opgaven en mogelijke oplossingen tegen elkaar worden afgwegen, zo geeft Revis de raad aan.

De uitkomsten daarvan komen in september als het college de ontwerpbegroting presenteert. Omdat daarnaast de gevolgen van de coronacrisis nog moeilijk vatbaar zijn, komt het college later dit jaar ook met een actueler beeld in de najaarsnota.