Crossing Border nog steeds verbijsterd

17 June 2020, 18:31 uur
Politiek
mainImage

De organisatie van het internationale literaire festival Crossing Border heeft woensdag met verbijstering kennis genomen van het besluit van het college de subsidieaanvraag inderdaad niet te honoreren. Net als de Adviescommissie heeft het college forse kritiek op het festival dat nagelaten zou hebben op - en aanmerkingen uit het advies van vier jaar geleden op- en aan te pakken.

Michel Behre van Crossing Border kan er nog steeds nauwelijks over uit wat de commissie heeft geadviseerd en wat de gemeente volledig overneemt. Het slaat allemaal volgens hem 'helemaal nergens op'. "Het lijkt wel of we gewoon gestraft worden voor wat er vier jaar geleden is opgeschreven. Zo van 'jullie hebben je werk niet goed gedaan, dan krijg je nu lekker strafwerk."

Maar wat hadden we dan moeten doen vraagt hij zich af. "Hadden we de manier waarop wij werken, met tipgevers over de hele wereld die doorlopend uitkijken naar voor ons festival bijzondere mensen en ontwikkelingen, dan moeten omdopen tot een 'Programmaraad'? Hadden de leden van de commissie het dan wel goed gevonden, want zo'n benaming kunnen ze iets mee? "

En, zo stelt hij, hoezo zijn we teveel afhankelijk van de subsidies die we krijgen? "We krijgen inderdaad veel subsidies, maar die worden ons toegekend omdat we die verdienen, omdat we heel goed zijn. Moeten we daar dan voor gestraft worden? En als je dat al vindt, en dat kan, waarom ga je dan niet met ons in gesprek over een lagere subsidie? Dat zou logisch zijn geweest, dit niet."

Behre wijst bij zijn reactie ook op de samenstelling van de commissie, iets dat bijvoorbeeld de Haagse Stadspartij bij een eerste reactie op het advies ook had gedaan. "Daar zat geen enkele zwaargericht in op het gebied van letteren. Letteren waren gewoon ergens ondergeschoven, letterlijk een ondergeschoven kindje."

Dat was volgens hem niet alleen te merken aan de verwijten aan zijn festival, maar ook aan de opmerkingen dat Crossing Border en Writers Unlimited op elkaar zouden lijken. "Dat slaat echt helemaal nergens op. Het zijn twee totaal verschillende festivals, die op elkaar lijken als Lowlands dat doet op Festival Classique. Net als daar gaat er niemand naar en Crossing Border en naar Writers Unlimited, het betreft totaal andere doelgroepen."

Dat hij sinds het advies en de kritiek daarin zo 'ontzettend' veel reacties, steunbetuigingen heeft gehad uit de literaire wereld, sterkt Behre in het idee dat er van advies en besluit niets klopt. En dan heeft hij het nog niets eens gehad over de belangenverstrengeling van het commissielid dat solliciteerde naar de functie van directeur bij  Writers Unlimited tijdens het hele proces.

"Misschien gaan we nog wel juridische stappen zetten, want ik denk dat we daar heel sterk staan. Maar eerst maar eens met bestuur om de tafel gaan zitten over wat nu. Want we zitten hier al 28 jaar in Den Haag, en we willen daar eigenlijk niet weg. Ik ben ook een Hagenees. Maar zoals ik er nu inzit is dat wel een optie."