CU/SGP: college schoffeert bewoners van Duinoord

30 March 2018, 17:33 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Haagse ChristenUnie/SGP haalt bij monde van raadslid Pieter Grinwis ongekend fel uit naar het stadsbestuur. Hij verwijt burgemeester en wethouders dat zij bewoners van Duinoord en de gemeenteraad ronduit schofferen door de bezwaren over de voorgenomen uitbreiding van de Galvanischool tussen Galvanistraat en Snelliusstraat weg te wuiven.

Grinwis stelt dat het gemeentebestuur de bewoners van Duinoord in de kou laat staan. Zij verzetten zich al bijna een jaar tegen de plannen voor de grootscheepse uitbreiding van de Galvanischool. “Deze uitbreiding zal de nu al dagelijkse verkeersoverlast, parkeerproblemen voor auto en fiets, en de continue geluidsoverlast alleen maar doen toenemen. Dit is een oude wijk waar veel mensen dicht op elkaar wonen, en die is niet geschikt om een grote basisschool te herbergen. Waarom moet die oude knusse buurtschool koste wat kost zo worden vergroot, terwijl er genoeg scholen in de buurt zijn?”

Hoewel de adviescommissie bezwaarschriften niet meeging in de door de bewoners ingebrachte bezwaren, onderkende zij wel dat er geluidsoverlast zou gaan ontstaan, maar voegde daaraan toe dit niet in het eindoordeel van de commissie te kunnen laten meewegen. Het stadsbestuur, dat anders dan de adviescommissie wel integraal naar de bezwaren kon kijken, deed dat echter niet en legde meteen ook maar een motie van de raad naast zich neer. Grinwis: “Het is echt een schoffering van de bewoners en de gemeenteraad. Het college heeft de opdracht van de raad gekregen om beter onderzoek te doen naar de gevolgen van deze uitbreiding voor de leefbaarheid - zoals op het gebied van geluid, verkeer en parkeren - een complete belangenafweging te maken, en geen onomkeerbare stappen te zetten. Maar wat het college doet, is precies het tegenovergestelde: geen verder onderzoek, geen nieuwe en integrale belangenafweging en met de afdoening van het bezwaarschrift wordt de vergunning gewoon intact gelaten. Alleen de rechter kan de bewoners nu nog recht doen. Dat is niet hoe je met bewoners of met een uitspraak van de gemeenteraad hoort om te gaan.”

Grinwis constateert dat het stadsbestuur er ook op een andere manier een potje van heeft gemaakt, en vermoedelijk willens en wetens. “Wat ook onbehoorlijk is, is dat de adviescommissie op 20 februari met haar advies op de bezwaren kwam. Het college van burgemeester en wethouders heeft met inachtneming van dat advies een besluit genomen op 15 maart. Dat hebben ze vervolgens pas in de loop van woensdag 21 maart verstuurd; inderdaad, op de dag van de verkiezingen, zodat het pas na de verkiezingen bekend zou worden. Of dat netjes is? Ik zou zeggen: trekt u zelf uw conclusie.”

(Galvanischool; foto: Google)