CU/SGP wil meer statiegeldmachines in Den Haag

26 February 2024, 10:26 uur
Politiek
mainImage
NS

De fractie van de ChristenUnie/SGP in de Haagse gemeenteraad wil dat er meer statiegeldmachines in de openbare ruimte komen, bijvoorbeeld bij Biesklette, hotels of in het stadhuis.

Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes en sinds 1 april 2023 ook op blikjes. Uit onderzoeken blijkt dat dit nog niet het gewenste resultaat heeft. Veel flesjes en blikjes worden nog steeds weggegooid in plaats van ingeleverd voor statiegeld. De CU/SGP vindt dat er een extra verantwoordelijkheid is voor de gemeente om bij te dragen aan het landelijke inzameldoel voor flesjes en blikjes.

Treinstation Den Haag Centraal heeft al enige tijd een statiegeldmachine waar mensen via een Tikkie hun statiegeld kunnen ontvangen. Ook kan het geld worden geschonken aan een goed doel. De apparaten zijn eigendom van Statiegeld Nederland.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Fietsenstallingen

CU/SGP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders en stelt daarin voor om in Den Haag meer statiegeldmachines in de openbare ruimte te laten plaatsen. De fractie denkt daarbij onder meer aan de fietsenstallingen van Biesieklette in onze stad.

"Er zijn daarnaast ook semi-openbare plekken denkbaar waar een statiegeldmachine geplaatst zou kunnen worden, zoals een parkeergarage, in de lobby van een hotel of bijvoorbeeld het atrium van het stadhuis", zegt raadslid Judith Klokkenburg, die wil weten of het college daarbij een rol voor zichzelf ziet weggelegd.

Klokkenburg: "Ook op stranden is zwerfafval een groot probleem. Met het strandseizoen weer in aantocht zou een inleverpunt voor statiegeld bij een strandopgang kunnen helpen om zwerfafval te reduceren."