D66 blijft vrijwel geruisloos de grootste partij

31 January 2018, 15:04 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zonder luidruchtige spierballentaal, en bij vlagen ogenschijnlijk zelfs geruisloos, heeft D66 zijn koppositie behouden als grootste partij van Den Haag. Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, zou D66 acht zetels halen en daarmee het resultaat van 2014 evenaren.

In de allereerste peiling voor de raadsverkiezingen van 21 maart, waarvan de resultaten vandaag werden gepresenteerd, houden de groene democraten daarmee nummer twee VVD (6 zetels) en gedeelde nummers drie GroenLinks en Groep de Mos (beide 5 zetels) op flinke afstand.

De toon van D66 is vooralsnog rustig. Lijsttrekker Robert van Asten verklaarde bij de aftrap van de campagne al dat de boodschap er vooral een van optimisme zal zijn in plaats van populisme. Met nog zeven weken voor de boeg ziet D66 in de eerste peiling procentueel zelfs een lichte groei van het aantal stemmen. “We zijn blij dat we de grootste blijven en procentueel zelfs groeien. We zien met vertrouwen de rest van de campagne tegemoet. Blijkens de percentages in deze eerste peiling zit er zelfs nog een groei in naar tien zetels,” aldus Van Asten, die te kennen heeft gegeven ook de volgende collegeperiode weer mee te willen regeren. Met Tom de Bruijn (onder meer verkeer) en Saskia Bruines (onder meer onderwijs) heeft D66 twee wethouders in het stadsbestuur.

In deze eerste peiling haalde D66 16% van het aantal stemmen, met een ondergrens van 13,6% (6 zetels) en een bovengrens van 18,4% (10 zetels). Het onderzoek is verricht door bureau I&O Research in opdracht van de gemeenteraad. Het werd uitgevoerd tussen maandag 8 en zondag 21 januari. In totaal namen 1444 inwoners aan het onderzoek deel. Voor 21 maart volgen nog twee nieuwe peilingen; op 21 februari en 14 maart.

Een volledig overzicht van de uitslag op grond van de eerste peiling leest u in ons eerdere bericht van vandaag.