Dagblad070 | D66: hoe zit het met vrouwenbesnijdenis?

D66: hoe zit het met vrouwenbesnijdenis?

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeenteraadsfractie van D66 in Den Haag heeft schriftelijke vragen gesteld over vrouwenbesnijdenis. Verloskundigen in Den Haag zouden regelmatig in hun praktijk worden geconfronteerd met besneden vrouwen.


Vrouwenbesnijdenis is in Nederland verboden. Er staat een maximumstraf op van twaalf jaar. Handhaving is volgens D66 lastig omdat de besnijdenissen meestal niet in Nederland plaats vinden, maar op vakantie in het land van herkomst. De jonge meisjes die de besnijdenis ondergaan, komen pas op latere leeftijd in contact met medische hulpverleners. D66: "Zij constateren klachten bij seks en bevallingen naar aanleiding van de besnijdenis. Volgens officiële cijfers wordt jaarlijks 'slechts' een vijftigtal Haagse meisjes besneden. Maar volgens schattingen van GGD Haaglanden zijn er alleen al in de regio Den Haag 5.000 meisjes die zijn besneden of dat risico lopen, en landelijk zelfs 29.000."


Het Haga Ziekenhuis heeft een poli waar vrouwen met klachten n.a.v. hun besnijdenis worden gezien en GGD Haaglanden heeft een preventieprogramma om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan. D66 wil nu van het college van B en W weten of er actuele cijfers vanuit GGD Haaglanden, Veilig Thuis Haaglanden (VTH) en JGZ beschikbaar zijn over vrouwenbesnijdenissen in Den Haag. Het gaat dan om aantallen, waar de besnijdenissen plaatsvinden en op welke leeftijd.


Foto: Digitaal Dagblad