D66 laat brief wethouder over Canal Pride links liggen

25 April 2018, 20:28 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

D66 Den Haag heeft aan de organisatie van The Hague Rainbow Festival en de eerste Haagse editie van de Canal Pride nooit toezeggingen gedaan over subsidie noch is er over welk financieel bedrag dan ook gesproken. “Wij hebben het stadsbestuur en de organisatie van de Haagse Canal Pride slechts met elkaar willen verbinden,” stelt een partijwoordvoerder.

D66 voelt zich dan ook niet aangesproken door de brief van het college van burgemeester en wethouders, waarin het naar aanleiding van raadsvragen van Ralf Sluijs (Groep de Mos) stilstaat bij de volgens de organisatie van de Haagse Canal Pride wél eerder gedane toezeggingen.

“Gebleken is dat individuele raadsleden separaat contact hebben gehad met de organisatie achter The Hague Rainbow Festival voor het organiseren van een Canal Pride. In deze contacten zijn extra toezeggingen gedaan aan de organisatie. Bij de organisatie ontstond zo de indruk dat zij naast de door de gemeente verstrekte subsidie nog een bijdrage kregen,” aldus de brief van het stadsbestuur.

Deze woorden van B en W, en met name van wethouder Karsten Klein die dit dossier in z’n portefeuille heeft, moeten volgens D66 niet als een “presentatie van feiten” worden gelezen, maar als een “korte weergave van gesprekken die er met de organisatie zijn geweest.”

Misverstanden

Eind vorig jaar lanceerde D66 bij monde van raadslid Kim Waanders en fractievertegenwoordiger Imro Blom het plan om aan The Hague Rainbow Festival (op 8 en 9 juni) een eigen Haagse Canal Pride (op 10 juni) toe te voegen, een variant op de Amsterdamse botenparade tijdens de Gay Pride. Dat plan werd omarmd door vrijwel de gehele lokale politiek. Sindsdien groeiden misverstanden over de financiering en maakten met name organisatie en D66 elkaar verwijten over al dan niet gedane toezeggingen over subsidies. Twee weken geleden werd na speciaal ingelast overleg op het stadhuis tussen wethouder Klein en de organisatie besloten de botenparade te schrappen, en deze week dus verscheen de brief van het stadsbestuur waarin Klein verder op de zaak ingaat.

Maar D66 voelt zich door die brief niet aangesproken. De partij is, desgevraagd, dan ook niet van plan mee te delen in de reeds gemaakte kosten, die nu van gemeenschapsgeld zullen worden betaald. In zijn brief van deze week zegt het college de organisatie namelijk een extra bijdrage van 5000 euro toe om reeds gemaakte kosten te dekken. De uitleg van B en W: “Door de onjuiste verwachtingen heeft de organisatie kosten gemaakt. Hoewel het college zich niet verantwoordelijk acht, vindt het dat de organisatie niet de dupe mag zijn van de niet optimale communicatie.”