D66 neemt afstand van anti-immigratie sentimenten

28 January 2018, 15:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In het weekend dat lijsttrekkers van D66 afstand nemen van anti-immigratie sentimenten als 'kopvoddentaks', ‘minder, minder, minder Marokkanen’ en ‘dobbernegers’, is de campagnewinkel van de democraten aan de Wagenstraat in Den Haag beplakt met nieuwe leuzen die tegen immigratie getuigen.

‘Refugees not welcome’ (vluchtelingen niet welkom) staat te lezen op stickers die door onbekenden op de recent door de Haagse lijsttrekker Robert van Asten (foto) geopende campagnewinkel zijn geplakt. “Ga graag het gesprek aan met deze anonieme stickerplakker,” reageert Van Asten op Twitter. “In ons Den Haag is er ruimte voor iedereen!”

In een opiniestuk in dagblad Trouw stonden zijn collega-lijsttrekkers van D66 Reinier van Dantzig (Amsterdam) en Klaas Verschuure (Utrecht) eerder dit weekend stil bij de plannen van PVV en Forum voor Democratie om in meerdere steden aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart mee te doen. Zij vinden het verontrustend dat de leiders van deze partijen (Geert Wilders en Thierry Baudet) zich gedragen als wolven in schaapskleren. “Niet zelden beroepen de kopstukken van PVV en FvD zich op het argument dat ze het niet zo letterlijk bedoelen. Eerst schelden, dan laf op de schreden terugkeren. Het ligt volgens hen altijd genuanceerder dan de samenspannende media en het partij-kartel willen doen geloven. Wij trappen er niet in. Het lelijke gezicht van haat, uitsluiting en verdeeldheid toont zich juist in deze strak geregisseerde mediamomenten. De mensen voor wie deze boodschappen bedoeld zijn, hebben het kraakhelder gehoord,” aldus de beide lijsttrekkers van D66 in Trouw.

“We zullen steeds onze walging uitspreken over lege ideeën die louter de xenofobe onderbuik voeden. Wij zijn trots op onze steden en inwoners, ongeacht op wie ze verliefd zijn of waar ze vandaan komen. Iedere boodschap waarbij je hen wegzet als tweederangsburgers zullen wij opvatten als een boodschap van haat. Ook als deze verborgen zit achter een dikke laag dure woorden en pseudowetenschappelijke quotes. Die boodschap zullen wij nooit onbeantwoord laten. Wij strijden voor steden waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht afkomst, geloof, geaardheid of welke eigenschap dan ook. Die diversiteit maakt ons sterker. Maakt Nederland sterker,” zo schrijven Van Dantzig en Verschuure in Trouw.