D66 presenteert LHBTIQA+-manifest bij start Pride The Hague

18 May 2024, 09:54 uur
Politiek
mainImage
D66 Den Haag

"Iedereen in Den Haag moet vrij en veilig zichzelf kunnen zijn. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet voor Haagse LHBTIQA+’ers." Dat zeggen D66-gemeenteraadsleden Marije Mostert en Peter Mekers.

"Geweld, intimidatie en haat komt nog altijd te vaak voor tegen de homogemeenschap in Den Haag." Daarom presenteerde D66 vrijdag, bij de start van Pride The Hague, een manifest met zeventien punten om homohaat een halt toe te roepen en om Den Haag een meer open en tolerante stad te maken.

Veel punten in het manifest gaan om de veiligheid en de stem van de homogemeenschap in Den Haag beter te garanderen. Bijvoorbeeld door het aanpakken van homohaat een speerpunt te maken van de politie en straatintimidatie hard aan te pakken. Ook moet er duidelijker LHBTIQA+-beleid komen bij het gemeentelijk woonbeleid en ouderenbeleid.

Aan de andere kant richt het manifest zich ook op meer vrijheid voor de Haagse homogemeenschap. Zo moet Pride The Hague een terugkerend evenement worden met de nodige steun van de gemeente, moet het queer nachtleven een impuls krijgen en moet er meer aandacht komen voor de LHBTIQA+-geschiedenis van Den Haag. De gemeente moet van D66 in haar eigen regelingen op het gebied van meerouderschap, adoptie, transitieverlof en partnerdefinitie als werkgever ook verder gaan dan de nu bestaande regelingen. En het internationale homomonument, een icoon voor de homogemeenschap, moet een trouwlocatie worden.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: D66.

Pride Walk

Het manifest is geïnspireerd door gesprekken die de raadsleden hebben gevoerd met verschillende organisaties. Het werd vrijdag gepresenteerd en ondertekend tijdens de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Mostert en Mekers: "Met deze 17 punten laten we als internationale stad van Vrede en Recht echt zien dat iedereen hier vrij en veilig zichzelf kan zijn."

Vandaag wordt een grote Pride Walk gehouden door de straten van Den Haag. De loop start om 13.00 uur bij het Internationaal Homomonument op de Koekamp. Na afloop van de Walk is bij het monument tot 23.00 uur een Pride Party.