mainImage

D66-raadslid Andrew van Esch klaagt over te hoge werkdruk

22 juni 2022, 17:06 uur
Politiek

Het in maart begonnen D66-gemeenteraadslid Andrew van Esch wil dat het stadsbestuur minder haast maakt met alle plannen en voorstellen die door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd. Volgens het kersverse raadslid is de werkdruk nu te hoog.

In een verklaring die hij woensdag voorlas in de Commissie Ruimte, waarvan Van Esch voorzitter is, zei hij dat de haast van het stadsbestuur "de kwaliteit van besluitvorming niet ten goede komt, en bovendien ook niet gezond is voor de leden van deze raad die dit werk part time moeten doen". Daarbij citeerde hij een ander raadslid: 'De raad is toch geen stempelpost in een schaatsmarathon? Snel een stempeltje halen en dan weer door?'"

"De ambtenaren doen hun werk, het College van Burgemeester en Wethouders geeft leiding aan dat werk en voert de wensen van de raad uit, en de gemeenteraad is het hoogste orgaan en controleert en neemt de uiteindelijke beslissingen", aldus Van Esch in een toelichting. "Maar terwijl het college en de ambtenarij fulltime werken, doen wij als raadsleden dit parttime. Dat geeft ons de gelegenheid om met onze poten in de modder te blijven staan, maar brengt ook met zich mee dat de raad simpelweg minder snel kan werken dan het college dat kan. Wij willen als raad graag meedenken en samenwerken met het college, daar hebben de burgers ons een mandaat voor gegeven. Maar dat kunnen wij alleen als we daar ook voldoende tijd en ruimte voor krijgen."

Voldongen feiten

"We zien nu al een grote werkdruk, een groot aantal commissievergaderingen, veel voldongen feiten en een hoge snelheid waarin we als raad over bijzonder complexe plannen moeten besluiten", aldus Van Esch. "En dat terwijl we hier nog maar een paar maanden zitten." Van Esch roept het stadsbestuur op om in de toekomst meer rekening te houden met de verantwoordelijkheid - "maar ook zeker met de beperkingen" - van de gemeenteraad.


Foto: Gemeente Den Haag