D66: Tram moet veiliger en gesloten tramhaltes moeten weer open

13 November 2023, 16:16 uur
Politiek
mainImage

D66 in de gemeenteraad maakt zich zorgen over het feit dat sinds de coronapandemie het aantal mensen dat de tram neemt blijft steken.

"Het helpt ook niet dat sommige haltes nog steeds gesloten zijn en incidenten in de tram het gevoel van veiligheid ondermijnen", zegt gemeenteraadslid Peter Mekers. Hij wil daarom de gesloten haltes weer openen en laten onderzoeken hoe de tram veiliger kan. “De tram moet voor iedereen een handig en veilig alternatief zijn. Alleen zo heeft iedereen de kans om goed van A naar B te reizen.”

Een flink aantal tramhaltes werd tijdens de coronacrisis geschrapt. “Dit is tijdens een crisis gebeurd, zonder inspraak van de bewoners die juist graag van de tramhalte gebruik maken”, zegt Mekers. “In de tijd was dat te begrijpen, maar de crisis is inmiddels achter ons en de omwonenden hebben nog steeds hun tramhalte niet terug.”

Met een motie, die unanieme steun kreeg in de gemeenteraad, heeft Mekers afgedwongen dat Den Haag bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gaat pleiten om de haltes weer te openen. “Als we willen dat meer mensen de tram pakken, moet de tram niet voor de neus van die mensen voorbij blijven rijden.” Eerder vroeg ook de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad om de opgeheven tramhaltes weer terug in gebruik te nemen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag

Veiligheid
 
Mekers maakt zich ook zorgen over een aantal geweldsincidenten die het gevoel van veiligheid in de tram flink hebben aangetast. “Deze incidenten zijn geen trend, maar een incident kan wel mensen die al twijfelen overhalen toch de auto te pakken.” Het raadslid wil daarom dat ook het veiligheidsgevoel gemeten en gerapporteerd wordt. "Zo kan er op tijd worden ingegrepen en voorkomt je daarmee dat mensen het OV gaan mijden."

D66 wijst erop dat de HTM geld van de gemeente heeft gekregen om de veiligheid te verbeteren. “We moeten er niet alleen op letten dat dat geld effect heeft, maar ook dat dat geld wordt ingezet voor het doel. Geld voor veiligheid in Haagse trams mag niet worden ingezet om gaten in de begroting elders in de metropoolregio te vullen."