Dagblad070 | D66: vragen over voedselverspilling

D66: vragen over voedselverspilling

mainImage

Raadslid Dennis Groenewold van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over mogelijke voedselverspilling in het Stadhuis. 

Ruim tien procent van de Hagenaars leeft onder de armoedegrens. In sommige wijken ligt dit percentage zelfs nog veel hoger. Door het overgebleven voedsel van restaurants, kantines, en andere organisaties beschikbaar te stellen voor deze mensen kunnen zij geld besparen en krijgen zij bovendien een goede, professioneel bereide maaltijd. In het Haagse stadhuis worden veel maaltijden bereid waarvan vaak veel overblijft. In Den Haag bestaan initiatieven om overgebleven maaltijden op te halen en te verspreiden onder mensen die het nodig hebben.

"Voedselverspilling is een groot probleem: bijna een derde van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Voor voedselproductie is veel energie en water nodig, waardoor het grote invloed heeft op het milieu. Daarom is het belangrijk stappen te zetten om voedselproductie tot een minimum te beperken. Weggooien is immers erg zonde, zeker als het voedsel nog bruikbaar is," zo stelt Groenewold.
Groenewold hoopt dat het stadsbestuur bereid is om voedsel te laten ophalen en beschikbaar te stellen aan initiatieven zoals Vers & Vrij voor mensen die het nodig hebben.